Vienuolikmetį parašyti fantastinę knygą įkvėpė Hario Poterio sėkmė ir mažosios sesės

Vyteniui Stankui buvo tik vienuolika metų, kai įgyvendino vieną didžiausių savo gyvenime projektų – parašė knygą „Kitas pasaulis: slapta fėjų uola“. Jaunuolį parašyti fantastinę nuotykių istoriją ir ją išleisti knygos pavidalu įkvėpė visų širdis užkariavusi „Hario Poterio“ romano pasaulinė sėkmė.

Vyteniui Stankui buvo tik vienuolika metų, kai įgyvendino vieną didžiausių savo gyvenime projektų – parašė knygą „Kitas pasaulis: slapta fėjų uola“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Vyteniui Stankui buvo tik vienuolika metų, kai įgyvendino vieną didžiausių savo gyvenime projektų – parašė knygą „Kitas pasaulis: slapta fėjų uola“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Vytenį Stankų įkvėpė jo sesės.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Vytenį Stankų įkvėpė jo sesės.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Vytenį Stankų palaikė visa šeima.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Vytenį Stankų palaikė visa šeima.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 29, 2023, 12:56 PM

Tėvai Vytenio gabumus ir rašytojo gyslelę pastebėjo gana anksti. Būdamas šešerių metukų jis išmoko rašyti, o skaityti dar anksčiau. Tad vos tik turėjo tinkamus įgūdžius, jis nepaleido knygų iš rankų ir būdamas devynerių jau buvo perskaitęs visas „Hario Poterio“ romano dalis, „Eragonas“ knygų ciklą, „Miško bastūnai“ nuotykių seriją, plačiai žinomą kūrinį „Tiltas į Terabitiją“ ir daug kitų fantastinių knygų.

Tiesa, Vytenis prie knygos formato artėjo pamažu. Pirmiausia jaunasis fantastikos mėgėjas pradėjo kurti komiksus. Vienas pirmųjų jo darbų – „Ateivių respublika“, kurį pats iliustravo.

Visgi berniuko apsisprendimą parašyti ir išleisti knygą, kurią galėtų skaityti ne tik jo artimieji, bet ir visi jaunieji fantastinių istorijų gerbėjai, lėmė ne vien komiksų kūrimas ar didžiulė meilė knygoms. Labiau tai padaryti paskatino tikėjimas, kad rašytojo profesija gali atnešti turtus ir sėkmę, kaip kad nutiko britų rašytojai J. K. Rowling, parašiusiai septynių fantastinių romanų seriją apie paauglio burtininko Hario Poterio ir jo draugų iš Hogvartso kerėjimo ir burtų mokyklos nuotykius.

„Kažkada Vyteniui kirbtelėjo mintis paklausti mūsų, ar rašytojai daug uždirba ir pateikėme jo mėgstamiausių knygų autorės J. K. Rowling pavyzdį. Pasakėme, kad ji yra labai turtinga rašytoja, kuriai iš savo knygų pavyko užsidirbti milijonus. Apstulbintas mūsų atsakymo Vytenis suprato, kad ir jis nori tapti rašytoju“, – kas sūnų pastūmėjo parašyti knygą atskleidžia Linas ir Anastasija Stankai.

Tad, kai Vyteniui buvo vos dešimt metų, jis ėmė rašyti fantastinio-mitologinio žanro istoriją apie pomirtinį fėjų pasaulį. Kodėl apie tai? Nes jaunėlės sesės Gabija ir Izabelė buvo susižavėjusios fėjomis ir įtraukė savo brolį Vytenį.

„Vieną vakarą pamačiau sesės Gabijos piešinį su fėjomis ir ji man pasakė, kad yra du pasauliai, o fėjos gyvena „kitame“, pomirtiniame, pasaulyje. Sesė Izabelė irgi apie tai žinojo, todėl beklausydamas jų pasakojimų panorau parašyti knygą apie nepaprastą fėjų gyvenimą ir fantastinius jų nuotykius“, – kaip susidomėjo šiais mitiniais personažais, dėsto jaunasis rašytojas.

Tad per metus – tiek Vyteniui užtruko laiko parašyti pirmąją savo gyvenime knygą – gimė istorija apie tris fėjas – Rožytę, Medutę ir Miškutę. Jų nuotykiai pomirtiniame pasaulyje prasideda nuo to, kad jos atranda paslaptingąją fėjų olą, pro kurią patenkama į fėjų karalystę. Joje Medutė ir Meškutė netikėtai randa savo tėvus, o Rožytė nuliūsta, nes jos tėvų ten nebuvo. Kad su jais pasimatytų, jai reikėjo pasiekti smailųjį kalną ir įveikti velnią. Laimei, su šiais iššūkiais ji dorojosi ne viena – ją palaikė ir visuomet buvo šalia ištikimosios draugės.

Tai knyga apie ištikimybę, atsidavimą, draugystę bei didelę meilę artimiesiems. O viena iš kertinių knygos idėjų, kad gėris visuomet nugali blogį. Be to, istorija apie fėjų pasaulį kvestionuoja gyvųjų ir mirusiųjų pasaulių ribas, ir kelia įvairių filosofinių klausimų: kas nutinka, kai žmogus miršta? Ar yra pomirtinis gyvenimas? Ar egzistuoja paralelinis pasaulis?

Debiutinę Vytenio Stankaus knygą „Kitas pasaulis: slapta fėjų uola“ galima įsigyti Knygos.lt knygynuose ir internetinėje jų parduotuvėje. Oficialus knygos pristatymo renginys vyks gruodžio 9 d., 12 val., Knygos.lt knygyne, „Ogmios mieste“, Verkių g. 31C.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.