Pataria, kaip greičiau ir lengviau vaikai gali įveikti infekcijas

Peršalimas, gripas, covid ir kitokie virusai siaučia ir per gražiausias metų šventes, ir per mokinių atostogas. Nuo kvėpavimo takų infekcijų dažniau kenčia vaikai.

Nuo kvėpavimo takų infekcijų dažniau kenčia vaikai.<br>123rf nuotr.
Nuo kvėpavimo takų infekcijų dažniau kenčia vaikai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2024, 12:57 PM, atnaujinta Jan 15, 2024, 1:43 PM

Kaip greičiau ir lengviau įveikti virusus, kad vaikai galėtų grįžti į darželius ir mokyklas? Kaip padėti imuninei sistemai susidoroti su iššūkiais? Kokios natūralios priemonės gali padėti apsisaugoti ar sumažinti virusų plitimą?

Eteriniai aliejai naudojami jau tūkstančius metų

Eteriniai aliejai – kas tai? Tai iš įvairių augalų dalių išgaunamas koncentratas, kuris savyje talpina visas konkrečioje augalo dalyje esančias veikliąsias medžiagas bei pasižymi jai būdingu kvapu. Pritaikomi įvairiais būdais, plačiai naudojami aromaterapijoje. Labai vertingi tiek gerinant fizinę, tiek emocinę būsenas.

Eterinių aliejų naudojimo istorija siekia 6000 metų. Vis dėlto dėl jų stiprios koncentracijos rekomenduojama šiuos produktus vartoti atidžiai išsiaiškinus naudingas dozes. O ypač atsakingai tai daryti priemonę taikant vaikams, besilaukiančioms ir maitinančioms moterims, senyvo amžiaus žmonėms.

Tai puiki priemonė tiek aromaterapijai, tiek inhaliacijoms, masažams, kompresams. Taip pat juos galite pritaikyti žaizdų dezinfekcijai ar netgi kovai su Herpesu (pūsleline).

„Eteriniai aliejai lašinami į įvairius prietaisus (difuzorius, oro drėkintuvus, purškiklius, inhaliatorius) ir jų pagalba atlieka savo funkciją. Taip pat gali būti naudojami garų vonioms bei pirtims, tapti natūraliu oro gaivikliu (ne tik įvairiose patalpose, bet ir automobilyje).

Norėdami ramesnio ir gilesnio miego vieną kitą lašelį galite užlašinti ant pagalvių. Šis būdas puikiai tinkamas tiek suaugusiesiems, tiek ir vaikams ar netgi kūdikiams. Vaikučiams jis gali puikiai pagelbėti ir esant pilvuko skausmams ar viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms,“ – patarimais dalijasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertė Ina Gadeikienė.

Ką įsidėti į savo vaistinėlę?

Yra begalė eterinių aliejų rūšių. Bet aptarkime bent keletą, kurie tikrai pagelbės netikėtai užklupus kvėpavimo takų infekcijai.

Mėta – daugeliui gerai žinomas augalas. Juk kas gi nemėgsta kvapnios mėtų arbatos? Bet ar girdėjote, jog tai ir vienas iš seniausių vaistų žinotas ne tik Hipokrato, bet rastas ir Egipto kapuose?

Šis aliejus pasižymi tonizuojančiomis, priešuždegiminėmis, antiseptinėmis, imuniteto aktyvumą skatinančiomis bei bronchus plečiančiomis savybėmis. Taigi puikiai veikia kvėpavimo sistemą, padeda pagyti susirgus infekcinėmis nosiaryklės bei viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Be to, jis gali tapti nuostabiu draugu kankinant galvos skausmui, esant apsunkusiam kvėpavimui užgulus nosiai.

Eukalipto eterinis aliejus pasižymi antivirusinėmis, antibakterinėmis savybėmis, taip pat didina atsparumą infekcinėms ligoms, kadangi skatina imuniteto aktyvumą. Tai bene vienas populiariausių preparatų naudojamas kovoje su peršalimu, gripu. Šiuo atveju labai vertinga tampa ir jo savybė mažinti karščiavimą.

Kaip vaistas nuo peršalimo, galvos ir dantų skausmo naudojamas Kajeputo eterinis aliejus. Vis dėlto jo poveikio amplitudė žymiai platesnė. Šią priemonę galite pasitelkti užklupus ausies, nosiaryklės (faringito, rinito), kvėpavimo takų (bronchito, plaučių uždegimo) ligoms. Pasižymi antiseptiniu, priešuždegiminiu bei tonizuojančiu poveikiu.

Inhaliatorius – efektyvus pagalbininkas

Dar nuo senų laikų mūsų mamos ir močiutės žinojo, kad kvėpavimas šiltais garais – tai būdas, palengvinantis kvėpavimo takuose vykstančius procesus. Kvėpuodavome pasilenkę virš puodo, ant galvos užsimetę rankšluostį tam, kad greičiau pasveiktume. Dabar šis procesas tapo paprastesnis – atsirado inhaliatoriai.

„Inhaliatorius – tai priemonė, praversianti ne tik kvėpavimo takų gydyme, taip pat ir kovoje su astma. Šiuo būdu vaistai tiesiogiai patenka į kvėpavimo takus, taigi gijimo procesas vyksta žymiai efektyviau. Naudojant inhaliatorių palengvėja kvėpavimas, gerinama plaučių ir kvėpavimo takų veikla. Tik, svarbiausia, išsirinkti tinkamą prietaisą,“ – prietaiso privalumus apibūdina „Varlė.lt“ ekspertė I. Gadeikienė.

Inhaliatoriai būna skirti suaugusiesiems ir vaikams (pasižymintys išskirtinėmis formomis ir spalvomis, siekiant kad visas procesas keltų kuo mažesnę įtampą). Taigi prieš įsigyjant derėtų apmąstyti, kas juo naudosis.

„Prietaisą galite rinktis pagal jo dydį ir elektros vartojimo galimybes, taip pat jo tipą (kompresorinį, ultragarsinį ar tinklinį). Bene dažniausiai naudojamas kompresorinis inhaliatorių tipas. Jis gamina gausius, lengvai įkvepiamus garus, tačiau gana garsiai veikia. Ultragarsiniai vaistus išgarina pasitelkdami aukšto dažnio vibracijas, yra tylesni bei lengvesni už pastaruosius. Tinkliniai inhaliatoriai dėl veikimo mechanizmo laikomi efektyviausiais, kadangi jų skleidžiami garai lengviausiai įkvepiami,“ – detalizuoja ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.