Sprendimas žiemai, kad vaikams namai netaptų kalėjimu

Tikra šiaurietiška žiema šįmet sukaustė Lietuvą. Temperatūrai nukritus žemiau -10 laipsnių, daugelis apribojo savo buvimą lauke iki pagrindinių maršrutų: namai – darbas – parduotuvė. Tik drąsiausieji leidosi nuo kalniukų, nepaisydami stingdančio šalčio.

Termoreguliacinė šių drabužių funkcija lemia tai, kad net vėsiausiomis žiemos dienomis vilkint šiuos rūbus nebūna šalta.<br>V.Skaraičio nuotr.
Termoreguliacinė šių drabužių funkcija lemia tai, kad net vėsiausiomis žiemos dienomis vilkint šiuos rūbus nebūna šalta.<br>V.Skaraičio nuotr.
Termoreguliacinė šių drabužių funkcija lemia tai, kad net vėsiausiomis žiemos dienomis vilkint šiuos rūbus nebūna šalta.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Termoreguliacinė šių drabužių funkcija lemia tai, kad net vėsiausiomis žiemos dienomis vilkint šiuos rūbus nebūna šalta.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 3:20 PM, atnaujinta Jan 11, 2024, 5:08 PM

Nenuostabu, juk menkas malonumas jausti stingdantį šaltį savo kūne, o ir peršalti nė vienas nenori.

Vis dėlto, tam, kad daugumai nereikėtų visą likusią žiemą pragyventi nuobodžiu namų – mokyklos, vaikų darželio ar darbo režimu, yra puikus sprendimas, suteikiantis galimybę jaustis šiltai ir komfortiškai net spaudžiant didžiausiam speigui. Ir tas sprendimas vadinasi termo drabužiai.

Izoliuoja nuo šalčio ir išlaiko šilumą

„Pirmiausia, ir, matyt, svarbiausia kalbant apie termo rūbus yra tai, jog jie puikiai izoliuoja nuo šalčio. Termo apranga yra ypatinga tuo, jog geba efektyviai išlaikyti kūno skleidžiamą šilumą. Termoreguliacinė šių drabužių funkcija lemia tai, kad net vėsiausiomis žiemos dienomis vilkint šiuos rūbus nebūna šalta“, – apie termo drabužių naudą pasakoja prekybos centro internete „Varle.lt“ specialistė Alina Kazakevič.

Šilumos izoliacija, kuria pasižymi termo rūbai, labai priklauso nuo medžiagos, iš kurios jie pagaminti. Dažniausia termo drabužių medžiaga – vilna, šilkas arba sintetika.

Sintetiniai termo rūbai yra skirti apsisaugoti nuo ypač atšiaurios, žemos temperatūros. Jie pasižymi švelnia medžiaga, yra labai patogūs ir patvarūs bei lengvai praleidžia drėgmę. Į daugelį tokio tipo termo rūbų sudėtį įeina nailonas, poliesteris ir elastanas.

Vaikiški termo rūbai dažniausiai gaminami iš sintetikos. Tai suteikia vaikams išskirtinio patogumo ir šilumos jausmą. Tuo tarpu, vilnoniai termo rūbai yra vienas iš populiariausių pasirinkimų. Aukštos kokybės, pavyzdžiui, merino vilna, pasižymi išskirtinėmis terminėmis savybėmis ir yra švelni odai. Ši vilna greitai džiūsta, o taip pat, greitai nesušlampa. Dėl šios priežasties, vilnoniai termo drabužiai yra puikiai pritaikyti dėvėti užsiimant aktyviomis veiklomis.

„Kalbant apie iš šilko pagamintus termo drabužius, reikia pažymėti, jog jie yra ypatingai švelnūs ir patogūs. Tačiau, vis tik, tokie šilti ir gana nepigūs. Renkantis termo rūbus, rekomenduojama vengti medvilnės. Medvilnė labai ilgai džiūsta, todėl suprakaitavus gali pasidaryti šalta. Iš medvilnės pagaminti termo rūbai yra labai patogūs, tačiau jie nepasižymi ryškiomis terminėmis savybėmis“, – skirtumus aiškina ekspertė.

Vieni – slidinėjimui, kiti – po namus vietoj treningų

Renkantis termo rūbus, labai svarbu atsižvelgti į jų naudojimo tikslą. Jei, pavyzdžiui, užsiimsite veiklomis, kur klimatas nėra toks šaltas, patartina rinktis šilkinius termo rūbus, kurie palaikys tinkamą šilumą, tačiau neleis perkaisti ir suteiks malonų pojūtį kūnui.

Aktyviam žiemos sportui, pavyzdžiui, slidinėjimui tinkamiausi būtų sintetiniai arba vilnoniai termo rūbai, kadangi jie geriausiai izoliuoja šilumą, yra švelnūs ir patogūs bei puikiai sugeria drėgmę.

Besiruošiantiems į žvejybą naudinga rinktis vilnonius termo rūbus, nes jie greitai nesušlampa ir palaiko reikiamą tokioms sąlygoms šilumą. Nuostabu tai, jog praktiškai visi termo rūbai geba sugerti prakaitą ir išlaikyti kūno sausumą. Tai ypač svarbu intensyviai judantiems – užsiimantiems žiemos sportu ar aktyviai fiziškai dirbantiems.

Nors termo drabužiai dažniausiai naudojami kaip apatiniai rūbai, tačiau jų yra įvairiausių dizainų, modelių ir spalvų. Tad termo drabužiai puikiai gali tarnauti kaip naminiai rūbai (nieko daugiau nedėvint ant jų viršaus) arba puikiai tinka ir kaip sportinė apranga sporto salėje.

Bus šilta grožėtis žiemos peizažais ar čiuožinėti ant ledo

Termo rūbai gali būti vientisi arba dviejų dalių. Vientisi termo rūbai pasižymi ypatingu patogumu, vis tik terminiai drabužiai iš dviejų dalių yra labiausiai pritaikyti šaltoms oro sąlygoms.

Abiejų tipų drabužiai gali būti labai prigludę arba laisvo stiliaus. Jų pasirinkimas priklauso nuo jūsų norų ir asmeninio stiliaus.

„Svarbu atsižvelgti į tai, kiek prigludę yra termo drabužiai. Kadangi termo rūbų pagrindinė paskirtis yra apsauga nuo šalčio, labai svarbu, kad tinkamai būtų pasirenkamas jų modelis ir dydis.

Skirtingas prigludimas skirtas skirtingoms oro sąlygoms, nes nevienodai išlaiko šilumą. Pavyzdžiui, šiltesniam klimatui naudinga rinktis laisvesnio tipo termo drabužius. Tuo tarpu, spaudžiant dideliam šalčiui, rekomenduojama dėvėti itin prigludusius termo drabužius, nes būtent tokio tipo termo rūbai geriausiai sulaiko kūno šilumą ir neleidžia jai išeiti pro laisvas rūbų ertmes. Be to, prigludusių termo rūbų pasirinkimas pasitarnaus tuo, jog leis komfortiškai jaustis dėvint viršutinį rūbų sluoksnį“, – patarimais dalinasi ekspertė.

Termo drabužiai yra išties geras variantas norintiems išlaikyti aktyvų gyvenimo būdą bei neatsisakyti lauko pramogų net ir didžiausių šalčių laikotarpiu. Sportuoti nebūtina, kartais juk norisi tiesiog ilgesnio pasivaikščiojimo ir pasigrožėjimo žiemos peizažais ar su šeima pačiuožinėti ant užšalusio ledo. Termo rūbai sukurti būtent tokiems pasirinkimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.