Autistiškų vaikų daugėja šimtus kartų: nauja statistika pribloškia

Kai vaikui diagnozuojamas autizmo spektro sutrikimas (ASS), tėvai gali pasijusti labai vieniši, bet žinant naują statistiką – tikrai taip nėra. „Autism Parenting Magazine“ praneša, kad 2023 metais spektras diagnozuojamas vienam iš 36 vaikų, kai prieš dvejus metus skaičius buvo vienam iš 44.

Pagal tyrimą, 40 proc. sutikrimą turinčių vaikų nekalba.<br>123rf nuotr.
Pagal tyrimą, 40 proc. sutikrimą turinčių vaikų nekalba.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2024, 4:17 PM

Žurnalas sudarė praėjusių metų apžvalgą apie naujus tyrimus ir skaičius autizmo spektro sutrikimo tema. Straipsnio autoriai remiasi Amerikos pediatrų akademijos paskelbtu tyrimu, kuriame įvardijamas smarkus autizmo spektro sutrikimo augimas.

Teigiama, kad dažniausiai ASS diagnozuojamas keturmečiams, nors gali būti patvirtintas vaikui sulaukus vos dvejų.

Pagal tyrimą, 40 proc. sutikrimą turinčių vaikų nekalba. 44 proc. vaikų turi vidutinį arba aukštesnį nei vidutinis intelektą. 31 proc. turi intelekto negalią.

Nuo 4–5 vaikų iš 100 su šia diagnoze 70-taisiais iki pusės vaikų 2025-tais visoje JAV šalyje, tokias perspektyvas įžvelgia Masačusetso technologijos instituto mokslininkė dr. Stephanie Seneff. Galima netikėti, bet Amerikos pediatrų akademijos duomenys šį tą rodo – pagal statistiką, 2023 metais ASS diagnozuotas 317 proc. dažniau nei 2000-taisiais.

Vyrų ir moterų santykis diagnozuojant sutrikimą yra 4 prie 1, tai reiškia, kad berniukams keturis kartus dažniau būna ASS.

Daugelis tėvų, ieškodami savo vaiko diagnozės, atranda ir savo neurodivergenciją. Remiantis Amerikos pediatrų akademijos ataskaita, maždaug 2,2 proc suaugusiųjų JAV yra autistiški. Ir taip, tarp suaugusių vyrų ši diagnozė dažnesnė nei tarp moterų.

Ši suaugusiųjų statistika pabrėžia faktą, kad ASS yra visą gyvenimą trunkanti neurologinio vystymosi būklė.

Pasak straipsnio autorių, priežastys ir rizikos veiksniai yra:

  • Tai, kad ASS turi stiprų genetinį komponentą, kaip parodė dvynių tyrimai;
  • Vaikas taip pat turi maždaug 19 proc. didesnę riziką, jei vyresnis brolis ir seserys yra spektre;
  • Sveikatos komplikacijos nėštumo ir gimdymo metu gali žymiai padidinti ASS riziką, o kūdikiui, kuris patiria komplikacijų tiek gimdymo metu, tiek prieš gimdymą, autizmo rizika gali padidėti 44 proc.;
  • Toksinai aplinkoje, ypač sunkieji metalai, tokie kaip gyvsidabris ir švinas, taip pat buvo susiję su padidėjusia rizika, tačiau dauguma šių tyrimų turi įvairių metodologinių apribojimų.

Tiesa, naujausi tyrimai rodo, kad iki vidurinės mokyklos vaikystės daugumai šio spektro vaikų sekasi geriau, nei anksčiau manyta, 78,8 proc. mokyklinio amžiaus autistiškų vaikų, sulaukus 10 metų, gerai sekasi bent vienoje iš penkių vystymosi sričių. Beveik ketvirtadaliui vaikų sekasi visose srityse.

ASS diagnozę patvirtintų vaikų skaičius skiriasi nuo šalies – Kalifornijoje (JAV) diagnozė patvirtinama vienam iš 26 vaikų, kai Pietų Korėjoje – vienam iš 38. Greičiausiai, tai priklauso nuo to, kaip vykdoma dianostika. Pavyzdžiui, net tokios šalys, kaip Naujoji Zelandija, turi labai nedaug žinių apie ASS paplitimą ir jokio nacionalinio registro, tad Pasaulio sveikatos organizacija oficialiai skaičiuoja, kad autistiškas yra vienas iš 100 vaikų.

Parengta pagal „Autism Parenting Magazine“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.