Galima atspėti vidutinį savo vaiko ūgį, kai jis suaugs: pasinaudokite paprasta formule

Vos gimęs naujagimis per pirmus trejus metus padvigubina savo ūgį, o paskui augimo šuolis baigiasi. Kada būna didžiausi vaikų augimo spurtai ir ko galime tikėtis vaikui užaugus?

Vaiko ūgį lemia daugybė faktorių.<br>„Freepik“ nuotr.
Vaiko ūgį lemia daugybė faktorių.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2024, 10:05 AM

Pirmiausiai, reika pabrėžti, kad kalbame apie įprasto augimo vaikus, o taip pat visad reikia nepamiršti individualių faktorių.

Jei pirmuosius metus kūdikiai auga labai sparčiai, nuo dvejų metų vaikai stypsta tolygiai – dažniausiai, apie penkis centimetrus per metus. Visa tai vyksta, iki kol prasideda, vadinami, augimo šuoliai arba spurtai. Jie dažnai sutampa su paauglyste, nes augimas tiesiogiai susijęs su hormonais.

Daugelis, kalbant apie augimo šuolius, puikiai prisimena tuos kojų ir blauzdų skausmus naktimis, bet iš tiesų, visa tai veikia visą organizmą. Todėl itin svarbu sveikatai palanki mityba, nes apetitas dažnai stipriai padidėja, kokybiškas naktinis miegas, nes augimo hormonai būtent išsiskiria jiems ilsintis.

Jei vaikui ilgą laiką nuolat skauda kojas ar sąnarius po naktinio miego – nereikia visko nurašyti augimui, o verčiau nuvesti pas specialistą, nes tokie skausmai kankina ir prasidėjus jaunatviniam artritui.

Žinoma, vaiko ūgis itin priklauso nuo genetikos, tad portalas parents.com siūlo išbandyti formulę, kuri padės nuspėti, koks vaiko ūgis bus suaugus:

  • Sudėkite vaiko tėvų ūgį centimetrais
  • Prie sumos pridėkite 13 centimetrų berniukams arba atimkite 13 centrimetrų mergaitėms.
  • Padalinkite iš dviejų.

Suma – vidutinis suaugusio vaiko ūgis.

Kitas būdas, patikrinti augimą Nacionalinio lėtinių ligų prevencijos ir sveikatos centro parengtoje diagramoje https://www.cdc.gov/growthcharts/data/set1clinical/cj41c022.pdf

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.