Daugelį kūdikių užmigdantis baltasis triukšmas: kas tai per stebuklas?

Bet kokia priemonė, padedanti jų kūdikiui užmigti, tėvams prilygsta stebuklui. Baltasis triukšmas – tai monotoniškas garsas, dažnai primenantys tiesiog šnypštimą, kuris užmigdo ir mažus, ir didelius. Tiesa, labai svarbu, kokį jį pasirinksite, kad jis būtų saugus mažyliui.

Baltasis triukšmas užmigdo 80 proc. kūdikių.<br>„Freepik“ asociatyvi nuotr.
Baltasis triukšmas užmigdo 80 proc. kūdikių.<br>„Freepik“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-31 21:35

Baltojo triukšmo prietaisai naudojami jau keletą dešimtmečių, bet tik pastaruosius kelerius metus išpopuliarėjo kaip ypatingai veiksmingas būdas užmigdyti kūdikį. Jei mūsų mamos įjungdavo fone ūžiantį televizorių ar tolumoje veikiantį dulkių siurblį, dabar daugybė kūdikių prekių parduotuvių gali pasiūlyti modernius prietaisus, skleidžiančius vienodą baltąjį triukšmą.

1990 m. žurnale „Archives of Disease in Childhood“ atliktas tyrimas parodė, kad iš 40 tirtų kūdikių 80 proc. užmigo per pirmąsias penkias minutes, kai išgirdo baltąjį triukšmą.

Pasak Teksaso vaikų pediatrijos gydytojos Danielle Grant, baltas triukšmas gali padėti nuraminti kūdikius ir užblokuoti kai kuriuos namų ūkio triukšmus, rašo portalas parents.com.

„Vientisas garsas leidžia kūdikiui sutelkti dėmesį į vieną triukšmą, o ne į skirtingus mažus garselius, kaip puodų ir keptuvių žvangėjimas“, – pasakoja gydytoja.

Kokia rizika kūdikiams?

Baltasis triukšmas kūdikiams gali būti naudingas, tačiau D. Grant teigia, kad tėvams svarbu įsitikinti, kad jo garsumas yra tinkamas.

Daugumos naujagimių triukšmo slenkstis yra mažesnis nei 50 decibelų. Baltojo triukšmo įrenginiai gali skleisti didesnį nei 50 decibelų garsumo triukšmą, tad tėvai turėtų nureguliuoti prietaisą, įsigyti kitą, kuris šios ribos neperžengia ar padėti prietaisą atokiau nuo kūdikio lovos.

Amerikos pediatrų draugija rekomenduoja, kad baltojo triukšmo prietaisai būtų laikomi saugiu dviejų metrų atstumu nuo vietos, kur miega mažylis.

Kitas žingsnis yra patikrinti, ar girdite savo kūdikį per triukšmą.

„Įprasta kalba yra nuo 25 iki 50 decibelų garsumo, todėl įsitikinkite, kad aparatas nėra toks garsus, kad negirdėtumėte kūdikio verksmo ar nusiminimo“, – pataria D.Grant.

Tiesa, ne visiems kūdikiams patinka baltasis triukšmas, todėl ar naudoti jį, ar ne – priklauso nuo mažylio. Jei jis tikrai palengvina migdymą ir vaikas išmiega ilgiau, nėra nieko kenksmingo jį naudojant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.