Apklausa atskleidžia, kad vaikai pasitiki seneliais labiau nei tėvais

Vaikai mieliau išduos visas savo paslaptis jūsų ar jūsų antros pusės tėvams nei jums. Skaudu girdėti? Iš tiesų, nors tyrimas rodo, kad vaikai labiau pasitiki seneliais, tai nėra taip blogai.

Vaikai labiau pasitiki seneliais nei tėvais.<br>„Pixabay“ asociatyvi nuotr.
Vaikai labiau pasitiki seneliais nei tėvais.<br>„Pixabay“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2024, 7:54 AM

Internetinė kalbų mokymosi platforma „Preply“ atliko apklausą, kurioje vaikams uždavė klausimą apie senelius. Klausimyne buvo prašoma įvardinti, kokiomis mielomis pravardėmis jie juos vadina, kiek laiko leidžia kartu ir kiek yra tikėtina, kad jie prašys vyresniosios kartos patarimų, rašo portalas parents.com.

Daugybė apklausoje dalyvavusių vaikų (68 proc.) teigė, kad mieliau laiką leis su seneliu ir močiute, o ne su savo tėvais. O maždaug pusė apklaustųjų teigė, kad seneliais pasitikėtų labiau nei tėvais. Mėgstamiausias vaikų giminaitis yra močiutė iš mamos pusės.

„Dažnai seneliai gali būti vaikų mentoriai be kasdienės įtampos ir atsakomybės, susijusios su auklėjimu. Todėl vaikas gali kreiptis patarimo pas senelius, nebijodamas nusivylimo ar sprendimo, kurį gali priimti tėvai“, – sako „Preply“ metodologijos vadovė Sylvia Johnson.

Tačiau tai nereiškia, kad tėvai neturi teigiamo ir svarbaus vaidmens savo vaikų gyvenime. Seneliai tiesiog atlieka kitą vaidmenį.

Spėjama, kad mamos mama tapo mėgstamiausia močiute dėl to, kad dažnai mamos dukroms padeda prižiūrėti vaikus.

Žinoma, reikia prisiminti, kad šiandieniniai seneliai nebenori laikyti savęs „senais“. Kai jų vaikai sukuria savo šeimas, jie dažnai lieka vis dar yra aktyvūs, sveiki ir gali tikėtis, kad gyvens ilgai.

Apklausoje buvo prašoma įvardinti ir pravardes, kaip anūkai vadina senelius. Štai dažniausiai į močiutę užsienyje vaikai kreipiasi Gigi, Nana, Mimi, Gran, Bibi ar Momo. Seneliai vadinami Poppy, Pops, Papi, G-Pa, Grandude ar Papa.

Į anūkų gyvenimą įsitraukę seneliai yra labai naudingi ne tik dėl pagalbos, bet ir dėl psichologinių dalykų. Tyrimai patvirtino, kad vaikai užauga saugiau ir lengviau susidoroja su nepalankiais gyvenimo įvykiais, kai jų globoje reguliariai dalyvauja seneliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste