Įplyšusi oda, žvėriškas alkis ir naktiniai skausmai – įvardijo, kam turi pasiruošti paauglių tėvai

Brendimo laikotarpiu paaugliams, kurie per trumpą laiką išstypsta, neretai aplink stuburą sutrūkinėja arba įplyšta oda. Sveikatos specialistai teigia, kad tai yra natūralus reiškinys ir pernelyg surimti nereikėtų, tačiau svarbu žinoti, kad staigaus augimo metu atsiradusios strijos gali turėti ir liekamųjų požymių.

Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Elžbieta Olimpija Povilaitienė teigia, kad augimo šuoliai vyksta 2 kartus iki vaikui suaugant – kuomet jam 5–8 metai ir sulaukus 12–17 metų amžiaus.<br>Pranešimo spaudai ir „Canva“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Elžbieta Olimpija Povilaitienė teigia, kad augimo šuoliai vyksta 2 kartus iki vaikui suaugant – kuomet jam 5–8 metai ir sulaukus 12–17 metų amžiaus.<br>Pranešimo spaudai ir „Canva“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
Vaistininkė Evelina Šeibokaitė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Vaistininkė Evelina Šeibokaitė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 1, 2024, 2:08 PM, atnaujinta May 1, 2024, 2:09 PM

„Paauglystė yra sudėtingas laikotarpis, kadangi jos metu dėl įvairių organizme vykstančių procesų bei galimo vitaminų ar mikroelementų trūkumo kyla nusiskundimų sveikata bei savijauta. Vadinamųjų augimo šuolių metu, kai paaugliai ima intensyviai fiziškai augti, gali kamuoti skausmai, atsirasti odos strijos ir įtrūkimai. Vaistinėje paauglių tėvai dažniausiai ir klausia, kaip sumažinti vaiko patiriamus raumenų, kaulų skausmus, kokius maisto papildus, vitaminus ar mineralines medžiagas vartoti brendimo laikotarpiu“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Evelina Šeibokaitė.

Stebuklingų kremų ar tepalų nebūna

Dažniausia atsiradusių odos įplyšimų ar strijų priežastis – intensyvus augimas, kai odai nespėjus prisitaikyti prie staigių pokyčių, ji dėl hormoninių pokyčių išsausėja, praranda elastingumą ir išsitempia.

„Odos įplyšimai priklauso nuo jų gylio ir gausos, tačiau dažniausiai turi liekamuosius požymius ir bet koks naudojamas gydymo būdas sunkiai atkurs tokią pat odos būseną, kokia ji buvo prieš tai. Tokie atvejai gydomi kremais, geliais, specialiais tvarsčiais. Kartais būna naudojama mezoterapija arba sonoforozė, kai skatinama kolageno ir elastano gamyba, stimuliuojamas odos stangrumas, atsinaujinimas. Dermatologai savo ruožtu naudoja odos šveitimą – mikrodermabraziją. Jos metu taikomos lazerinės procedūros, įvairūs tepalai ar kremai randų mažinimui“, – dalinasi E. Šeibokaitė.

Vaistininkė priduria, kad atsikratyti ryškiai matomų odos įplyšimų gali padėti tik anksčiau minėtos procedūros, o kremų ar tepalų, galinčių šią bėda išspręsti, kol kas nėra. Negana to, dažnas paauglys susiduria ne tik su greito augimo, bet ir su netinkamos mitybos problemomis. Tuomet ima stigti vitaminų D, E, A ir B, atsiranda mikroelementų – geležies, cinko, kalcio, magnio trūkumas.

„Vadinamieji augimo skausmai dažniausiai suintensyvėja vėlai vakare arba naktimis. Gulint kaulai augimo ir ilgėjimo procese tempia sausgysles, raumenis ir kitus minkštuosius raumenis. Tokiais atvejais labai svarbu patikrinti, ar jaučiami skausmai yra sukeliami augimo, ar kokių nors kitų sveikatos problemų. Kartais pastarieji skausmai gali būti maišomi su prasidėjusiu kaulų uždegimu, pavyzdžiui, pūlingu artritu arba idiopatiniu jaunatviniu artritu. Sužinojus, kad augimas su simptomais nėra susijęs, vertėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją“, – perspėja pašnekovė.

Jeigu paauglį vis dėlto kamuoja „augimo“ skausmai, vertėtų žinoti, kad konkretaus gydymo jiems nėra. Atsiradę nemalonūs simptomai gali būti lengvinami tik masažais, skausmingos vietos – šildymu arba magnio preparatais. Visi šie gydymo būdai atpalaiduoja raumenis ir suaktyvina organizmo kraujotaką.

„Intensyvaus augimo metu svarbu vartoti kalcio ir vitamino D preparatus, kurie padeda sustiprinti kaulinį audinį. Beje, paauglystės laikotarpiu keičiasi ne tik paauglio išvaizda, bet ir psichika, todėl būtina laiku pastebėti galimus nervų sistemos sutrikimus. Juos pastebėjus rekomenduojama vartoti B grupės nervų sistemą veikiančius preparatus, o patiriant didesnį stresą ar nerimą – preparatus su valerijonu, melisa, levanda, pasifloru arba apyniais“, – sako vaistininkė.

Mergaitės augti pradeda anksčiau

Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Elžbieta Olimpija Povilaitienė teigia, kad augimo šuoliai vyksta 2 kartus iki vaikui suaugant – kuomet jam 5–8 metai ir sulaukus 12–17 metų amžiaus.

„Augimo šuolio metu paaugama po 6–12 centimetrų per metus. Šiuos šuolius vienodai patiria tiek berniukai, tiek mergaitės, skiriasi tik amžius, kada jie prasideda. Pavyzdžiui, mergaitėms pubertinis augimo šuolis vyksta sulaukus maždaug 11–14 metų ir paaugama apie 6–10 centimetrų, tuo tarpu berniukams – sulaukus 13–16 metų bei paaugama apie 8–12 centimetrų“, – dalinasi ji.

Gydytoja priduria, kad paaugliai ne tik patiria „augimo skausmus“, bet ir susiduria su ženkliai padidėjusiu alkiu, todėl labai svarbi sveika bei subalansuota mityba.

„Perdirbtas maistas, pavyzdžiui, pusfabrikačiai arba greitas maistas labai gerai sugeba numalšinti alkį, tačiau yra menkos maistinės vertės, o tai reiškia, kad tokiame maiste nėra maistingų medžiagų, kurių itin reikia augančiam organizmui. Visi vitaminai yra svarbūs, tačiau vėlgi, būtina išskirti vitaminą D, kalcį ir geležies atsargas. Vitaminas D, beje, yra labai svarbus „pagalbininkas“ kalcio apykaitai organizme, o jo su maistu mes gauname nepakankamai“, – tikina pašnekovė.

E. O. Povilaitienės teigimu, dauguma žmonių jau žino, kad vitamino D žmogaus organizmas gali pasigaminti ir pats, kuomet kaitinamasi saulėje.

„Tad vasarą paaugliams pravartu praleisti daugiau laiko lauke. Kitais metų laikais, kai saulėtų dienų yra mažiau, reikėtų vartoti papildus. Taip pat vertėtų prisiminti, kad ne ką mažiau svarbūs yra fizinis aktyvumas ir pakankamas miego kiekis, todėl paaugliams šiuo laikotarpiu tėvai turėtų skirti daugiau dėmesio, padėti jiems pasirūpinti jų pačių sveikata, bendra savijauta“, – reziumuoja gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.