Pasibaigus pasėlių deklaravimui ieškos, kaip palengvinti procesą

Pasibaigus pratęstam pasėlių deklaravimo terminui, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) identifikuos šiųmetinės tvarkos trūkumus ir kartu su ūkininkais ieškos, kaip tobulinti žemės ūkio strateginį planą, sako ŽŪM vadovas Kęstutis Navickas.

Sulig naujuoju Lietuvos žemės ūkio strateginiu planu, nuo šių metų neliko žalinimo išmokos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sulig naujuoju Lietuvos žemės ūkio strateginiu planu, nuo šių metų neliko žalinimo išmokos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Navickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Navickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-06-21 11:51

Ministras pripažino, kad pirmaisiais naujos strategijos metais klaidų buvo, o planui esą reikia ir sisteminių pokyčių.

„Pasibaigus deklaravimui, matydami bendrą vaizdą, sutarėme, kad darkart sėsime su ūkininkais prie stalo ir žiūrėsime, kur dar kažkokius dalykus galime padaryti“, – Seime Vyriausybės pusvalandžio metu teigė K.Navickas.

Ministro teigimu, ŽŪM paruoš Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano pokyčių paketą, kuriuo koreguotų strategiją ateinantiems metams.

„Kad jau kitame deklaravimo laikotarpyje būtų gerokai pakeista“, – pažymėjo K.Navickas.

„Dėl kraštovaizdžio elementų ir kitų techninių dalykų yra kur tobulėti, galiu prisiimti tą pastabą. Norisi sistemiškai kai kuriuos dalykus keisti“, – akcentavo jis, pridūręs, jog palengvinimų ūkininkams sąrašas dar nėra užbaigtas.

Anot K.Navicko, kartu su ūkininkų atstovais bus aptariama, kurios šiemet pasiūlytos priemonės buvo populiarios, kaip labiau pritaikyti negamybinių plotų, kraštovaizdžio elementų deklaravimą, svarstoma, kaip palengvinti augalų kaitos reikalavimus ir kt.

Taip pat jis pažymėjo, kad pasėlių deklaravimas ūkininkams turėtų būti paprastesnis, laisvesnis.

„Turėtų būti leista iš principo turėti ūkininkams daugiau laisvės deklaravimo metu. Nes dabar yra tų saugiklių pridėta ir paskui jie užkerta mums patiems kelią įgyvendinti priimtus tikslus“, – kalbėjo K.Navickas.

Mano, kad deklaravimas pasisekė

Ministras parlamentarams patikino, kad pasėlių deklaravimas iš esmės baigėsi ir pasisekė – jo pateiktais duomenimis, 99,5 proc. plotų jau įbraižyta deklaravimo sistemą, deklaracijas pateikė 92 proc. ūkininkų.

„Techniškai deklaravimą laikau baigtą, sėkmingą, nes ekologinėms schemoms turime paraiškų daugiau nei tikėjomės“, – sakė K.Navickas.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad dalies ūkininkų atstovų kritikuojamo ministro likimas poste priklausys nuo to, ar jam sėkmingai pavyks įgyvendinti pasėlių deklaravimą.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad pasėlių deklaravimas turėjo baigtis pirmadienį, birželio 19 d., tačiau ŽŪM informavo, kad pavėluotai – iki birželio 30 d. – paraiškas patvirtinantiems ūkininkams nebus mažinama išmokų suma, kuri, kiekvieną vėlavimo dieną turėjo mažėti po 1 proc.

Sulig naujuoju Lietuvos žemės ūkio strateginiu planu, nuo šių metų neliko žalinimo išmokos. Vietoje to ūkininkai gali pasididinti tiesiogines išmokas dalyvaudami vienoje iš 10 klimatui, aplinkai ir gyvūnų gerovei naudingų sistemų – vadinamųjų ekoschemų. Taip pat padaugėjo geros agrarinės būklės ir aplinkosaugos kitų reikalavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.