Vietos veiklos grupės – kokia parama gali pasinaudoti šiais metais

Šiemet Lietuvos vietos veiklos grupių (VVG) laukia dar du kvietimai pateikti paraiškas paramai gauti.

Vasara,miškai,pievos,laukai,orai, ūkis, žemės ūkis, traktorius, ūkininkavimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasara,miškai,pievos,laukai,orai, ūkis, žemės ūkis, traktorius, ūkininkavimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2023, 11:56 AM, atnaujinta Jul 3, 2023, 3:40 PM

Be to, kai projektas siekia skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse, įvairinant veiklas, lengvinant darbo vietų ir mažų įmonių kūrimą, suteikiama 30 balų.

Paraiškas galima teikti nuo liepos 3 iki rugpjūčio 31 d., kai VVG gali prašyti paramos bendradarbiavimo projektams rengti ir įgyvendinti. Šiemet tai jau antrasis toks paraiškų kvietimas, jam skirta per 1,5 mln. Eur paramos lėšų iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos valstybės biudžeto.

Šiemet tai dar ne paskutinis paraiškų kvietimas pagal KPP veiklos sritį „Vietos veiklos grupių bendradarbiavimo projektų rengimas ir įgyvendinimas“ – spalio – lapkričio mėn. numatytas trečias kvietimas.

Per pirmąjį šių metų paraiškų kvietimo etapą, kuris įvyko vasario – kovo mėnesiais, buvo pateiktos 3 paraiškos, bendra jose prašoma paramos suma siekė beveik 300 tūkst. Eur.

Finansuojami projektai

Parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „LEADER programa“ veiklos sritį „Vietos veiklos grupių bendradarbiavimo projektų rengimas ir įgyvendinimas“ gali būti skirta kaimo vietovių VVG, dvisektorėms VVG bei jų partneriams, kurių skaičius neribojamas bei kuriais gali būti: kaimo vietovių VVG, dvisektorės VVG, miesto VVG, žuvininkystės VVG ir kiti viešieji juridiniai asmenys, t. y. viešojo ir privataus sektoriaus partnerių grupė, įgyvendinanti vietos plėtros strategiją, tik kai prašoma parengiamosios paramos ir paramos tarptautiniam bendradarbiavimui.

Finansavimas skiriamas pasirengti įgyvendinti tarptautinio bendradarbiavimo projektus (techninė parama) ir tarptautinio bendradarbiavimo bei teritorinio bendradarbiavimo projektus.

Atkreiptinas dėmesys, kad teritorinio bendradarbiavimo projektai tinkami finansuoti, kai yra investuojama į žmogiškąjį kapitalą (pvz., mokymus), viešosios poilsio, laisvalaikio, rekreacinės infrastruktūros kūrimą ir (arba) atnaujinimą ir kai vykdoma ekonominė veikla.

Paramos sumos

Jei paramos prašoma VVG tarptautinio bendradarbiavimo projektui parengti, vienam projektui įgyvendinti galima gauti iki 3 tūkst. Eur.

Kai numatoma įgyvendinti VVG tarptautinio bendradarbiavimo projektą, vienam projektui gali būti skirta iki 100 tūkst. Eur.

Tokia pati suma – iki 100 tūkst. Eur – gali būti skirta, kai numatoma įgyvendinti teritorinio bendradarbiavimo projektą.

Tinkamos kompensuoti išlaidos

Tai – komandiruočių, ryšių, vertimo, susitikimų su projekto partneriais išlaidos (parengiamoji parama (tarptautinių projektų inicijavimas)), projekto koordinavimo (banko mokesčiai, kelionių ir transporto nuomos ir kt.), bendrosios išlaidos, projekto įgyvendinimo išlaidos ir kt. (teritorinio ir tarptautinio bendradarbiavimo).

Už ką galima gauti daugiausia balų

Projektai vertinami pagal atrankos kriterijus, už kuriuos suteikiami balai. Privalomas mažiausias paramos paraiškų atrankos balų skaičius yra 30. Tiek negavus, paraiška atmetama.

Kai įgyvendinant projektą dalyvaujančių projekto partnerių (VVG) skaičius yra 4 ir daugiau partnerių, suteikiama 30 balų; jei 3 partneriai – 20 balų.

Balai skiriami ir už projekte dalyvaujančių partnerių įvairovę: kaimo vietovių VVG, miesto VVG ir dvisektorė VVG – 20 balų; kaimo vietovių VVG, miesto VVG ir žuvininkystės VVG – 10 balų; kaimo vietovių VVG ir dvisektorė VVG – 5 balai; kaimo vietovių VVG ir miesto VVG – 5 balai; kaimo vietovių VVG ir žuvininkystės VVG – 5 balai.

Kai projektas siekia skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse, įvairinant veiklas, lengvinant darbo vietų ir mažų įmonių kūrimą, suteikiama 30 balų.

30 balų taip pat skiriama, jei projekte numatyta skatinti maisto tiekimo grandinės organizavimą, įskaitant žemės ūkio produktų perdirbimą ir rinkodarą, gyvūnų gerovę ir rizikos valdymą žemės ūkyje.

Jei numatomas vietos plėtros kaimo vietovėse skatinimas, siekiant socialinės įtraukties, skurdo mažinimo ir ekonominės plėtros kaimo vietovėse, suteikiama 20 balų.

Kai projekte numatomas atsinaujinančiųjų energijos išteklių, šalutinių produktų, atliekų, liekanų ir kitų nemaistinių žaliavų tiekimo ir naudojimo palengvinimas bioekonomikos tikslais, skiriama 20 balų.

Kai siekiama biologinės įvairovės atkūrimo, išsaugojimo ir didinimo, suteikiama 10 balų.

Balų gaunama ir už projekto tikslinę grupę: socialiai pažeidžiamos visuomenės grupės (senyvo amžiaus žmonės, negalią turintys asmenys, skurdą ir skurdo riziką patiriančios šeimos, daugiavaikės šeimos, bedarbiai, kt.) – suteikiama 20 balų; jauni žmonės (asmenys iki 40 metų) – 10 balų.

Kaip pateikti paraišką?

Paraiškos pagal priemonę teikiamos naudojantis Žemės ūkio ministerijos informacinės sistemos (ŽŪMIS) (adresu www.zumis.lt) pranešimų siuntimo funkcionalumu (iš ŽŪMIS meniu pasirenkama „Pranešimai“), pateikiant skenuotą paraišką ir prašomus dokumentus.

Taip pat paraiškas galima siųsti elektroniniu paštu dokumentai@nma.lt. Svarbu žinoti, kad paraiška ir kartu pateikiami skenuoti privalomi dokumentai turi būti pasirašyti kvalifikuotu elektroniniu parašu.

Visi dokumentai turi būti pateikti ne vėliau kaip iki kvietimo teikti paramos paraiškas paskutinės dienos, t. y. rugpjūčio 31 d. 24 valandos.

Strateginio plano parama

Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginiame plane (SP) VVG bendradarbiavimas taip pat remiamas. Ši priemonė SP yra integruota į pačią vietos plėtros strategiją (VPS), t. y., VVG, rengdama VPS, jau turi suplanuoti ar planuoja įgyvendinti tarptautinį teritorinį bendradarbiavimo projektą. Maksimali suma vienai VVG per visą laikotarpį negalės viršyti 30 000 Eur.

Taip pat pažymėtina, kad šios priemonės taisyklės taip pat nebus rengiamos atskirai, visi reikalavimai ir sąlygos paramai gauti integruoti į Vietos projektų, įgyvendinamų bendruomenių inicijuotos vietos plėtros būdu, administravimo taisykles.

Kaip ir KPP laikotarpiu, pagal priemonę bus remiami tarptautiniai bendradarbiavimo projektai, kurių taikomas intensyvumas – iki 100 proc., ir teritoriniai bendradarbiavimo projektai, kurių taikomas intensyvumas – iki 95 proc.

SP numatytoje priemonėje bus išplėstas partnerių ratas – partneriai galės būti ne tik kitos VVG, bet ir fiziniai bei juridiniai asmenys, esantys VVG nariais ir (arba) įgyvendinę / įgyvendinantys vietos projektus.

Išsamesnė informacija – www.nma.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.