Vilniaus rajono ūkininkai galės lengviau atsikvėpti: už žemę mokės mažiau

Praėjusią savaitę Vilniaus rajono savivaldybės taryba po pateikimo pritarė teiktam projektui 50 proc. mažinti žemės mokestį Vilniaus rajono ūkininkams, praneša savivaldybė.

Žemės ūkis, pasėliai, žiemkenčiai, laukas, dirvonas, arimas, arimai, sėja, traktorius, sėja<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Žemės ūkis, pasėliai, žiemkenčiai, laukas, dirvonas, arimas, arimai, sėja, traktorius, sėja<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2023, 4:27 PM, atnaujinta Jul 12, 2023, 11:44 AM

Pasak Vilniaus rajono mero Roberto Duchnevičiaus, reikia ieškoti būdų, kaip padėti Vilniaus rajono ūkininkams, kuriems besitęsusi sausra sukėlė nemažai nuostolių.

„Reikia suprasti, kad metai tikrai yra neeiliniai – turėjome sausrą. Žinoma, galbūt kai kurie rodikliai yra nepakankami, kad būtų paskelbta ekstremali situacija žemės ūkyje, į tai turėtų valstybė atitinkamai reaguoti. Tačiau sveikinu tarybos nario iniciatyvą. Jai pritariu ir kviečiu tarybos narius palaikyti, bent jau duoti startą pateikimo stadijoje, o vėliau dar bus galima komitetuose detaliau išnagrinėti, jeigu atsiras papildomų pasiūlymų ar pastabų“, – sakė R. Duchnevič.

Savivaldybė nurodo, kad LLRA-KŠS frakcijos siūlomu sprendimu tikimasi, kad sumažintas mokestis kompensuos Vilniaus rajono ūkininkams bent dalį patirtų nuostolių dėl šių metų sausros ir leis atsigauti finansiškai.

Vilniaus rajono ūkininkai nuogąstauja, kad patiriami nuostoliai jau yra nemenki. Pažeisti įvairūs pasėliai, laukai išdegę, ypač prasta padėtis su grūdinėmis kultūromis. Prognozuojama, kad maždaug 30–40 procentų derliaus pražus.

Nuostoliai dėl sausros neišvengiami, dėl ko ūkininkai neteks dalies pajamų.

Savivaldybė pažymi, kad perpus mažesnis žemės mokestis Vilniaus rajono gyventojams, 2023 m. deklaravusiems žemės ūkio pasėlius, už žemės ūkio paskirties žemės sklypus (žemės paskirties kodas 610, išskyrus mėgėjų sodų žemės sklypus ir apleistą žemę), esančius Vilniaus rajone bent dalinai kompensuos finansinę naštą rajono ūkininkams, esant nuostoliams dėl sausros.

Vilniaus rajono savivaldybės taryba dėl žemės mokesčio mažinimo turės dar kartą balsuoti priėmimo stadijoje. Tai numatoma padaryti artimiausiame tarybos posėdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.