Šviežių bulvių sezonas prasidėjo, tačiau jas auginantis ūkininkas pataria neskubėti iš jų gaminti cepelinų

Didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ lentynose pirkėjai gali rasti Lietuvos ūkininkų užaugintų ankstyvųjų bulvių, kurių veislės, atsižvelgiant į tautiečių labiausiai pamėgtus patiekalus, buvo atrinkinėjamos metų metus. Šviežių lietuviškų bulvių sezonas jau prasidėjo, tačiau jas auginantis ūkininkas pataria neskubėti iš jų gaminti cepelinų.

Bulvės – nuo lietuviškos virtuvės neatsiejama daržovė.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Bulvės – nuo lietuviškos virtuvės neatsiejama daržovė.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Bulvės – nuo lietuviškos virtuvės neatsiejama daržovė.<br>D.Umbraso nuotr.
Bulvės – nuo lietuviškos virtuvės neatsiejama daržovė.<br>D.Umbraso nuotr.
Bulvės – nuo lietuviškos virtuvės neatsiejama daržovė.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Bulvės – nuo lietuviškos virtuvės neatsiejama daržovė.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 10:36 AM, atnaujinta Jul 12, 2023, 11:43 AM

Bulvės – nuo lietuviškos virtuvės neatsiejama daržovė. Klaidingai manoma, kad bulves valgyti nėra itin sveika, nors iš tiesų jos praktiškai neturi riebalų, cholesterolio, yra puikus vitaminų C ir B6 šaltinis.

„Lietuviškos, vietos ūkininkų augintos bulvės išsiskiria savo skoniu. Žinome, kokius patiekalus lietuviai labiausiai mėgsta gaminti, pagal tai parenkame ir bulvių veisles: pavyzdžiui, mylimos senosios veislės kaip „Vineta“, „Laura“ arba naujesnės kaip „Esmee“. Tiesa, pastarosios subręsta vėliau, o šiuo metu didžiausias derlius itin ankstyvų „Solist“ veislės ir kiek vėlesnių – „Concordia“ bulvių“, – pirmąjį derlių vertindamas sako Remigijus Grumčius, „Maximai“ bulves tiekiančio kooperatyvo „Bulvių namai“ vadovas.

Ne tik tradiciniai patiekalai

R.Grumčius sako, kad ūkininkai ir patys labai mėgsta savo užaugintą pirmųjų bulvių derlių. Paprastai jau birželio pirmosiomis savaitėmis pradeda jas valgyti. Tačiau gaminant patiekalus iš šviežių bulvių svarbu atkreipti dėmesį į bulvių veislę ir žinoti jų savybes, tinkamumą vieniems ar kitiems patiekalams.

„Ankstyvosios veislės turi mažiau krakmolo – tai reiškia, kad cepelinams jos nėra tinkamiausios, tad ant stalo pirmiausia keliauja bulvės su tradiciniu žemaitišku kastiniu, bulvės su sūdyta silke, aišku, ir su šaltibarščiais. Vasarinių bulvių luobelė yra plona, lengvai nuimama, šios bulvės skanios tiesiog virtos ar pakeptos orkaitėje su sviestu arba kokybišku aliejumi. Na, o pasibaigus vasarai, užaugus krakmolingesnėms bulvėms, kepame tradicinius patiekalus: kugelį, bulvinius blynus, verdame cepelinus. Patys tikrai valgome nemažai bulvių, o šviežias derlius – labai laukiamas“, – teigia pašnekovas.

Anot jo, pastaruoju metu itin populiaru bulves įvairiausiais būdais kepti kepsninėse. Vienas populiariausių patiekalų – bulviniai blynai su mėsa, kepti ketaus keptuvėlėse. Ūkininkas taip pat pataria išbandyti ir ne tokį tradicinį patiekalą, kuris džiugins visais metų laikais.

„Sotiems pietums ar vakarienei patarčiau pasigaminti bulvių apkepą su pelėsiniu sūriu. Tai ne itin tradicinis lietuviškas patiekalas, bet tikrai turėtų patikti. Nuluptas bulves reikia supjaustyti nestorais griežinėliais, juos kelias minutes apvirti pasūdytame riebiame piene arba grietinėlėje. Apvirtus griežinėlius sluoksniuoti skardoje, uždėti gorgonzolos sūrio, pabarstyti pipirais. Tuomet į skardą supilame pieną ar grietinėlę, kurioje apvirėme bulves, ir pašauname į orkaitę maždaug pusvalandžiui“, – receptu dalijasi R.Grumčius.

Pardavimai išaugo dvigubai

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė, sako, kad per paskutinius metus stebima dvigubai didesnė lietuviškų bulvių paklausa.

„Šiais metais, nepaisant sausros, mūsų partneriai ūkininkai sugebėjo užauginti derlių ir pristatyti jį į parduotuves anksčiau nei praėjusiais metais – birželio viduryje. Jau pirmomis dienomis, kai pirkėjams pasiūlėme vasarinių bulvių iš vietinių ūkių, pardavimai šoktelėjo 85 proc.“, – sako I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.