Dėl karščių Pietų Europos šalyse pradėtas riboti ūkinių gyvūnų vežimas

Graikijos, Bulgarijos, Kroatijos bei Vengrijos atsakingos institucijos kreipėsi į Europos Sąjungos (ES) šalis informuodamos, kad dėl prognozuojamo didesnio nei 35 °C karščio reikėtų neplanuoti gyvūnų kelionių šias šalis. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena, kad gyvūnų vežimas esant aukštai aplinkos temperatūrai kelia papildomą riziką jų sveikatai bei gerovei, todėl tokios kelionės turi būti planuojamos itin atsakingai.

Gyvūnų vežimas esant aukštai aplinkos temperatūrai kelia papildomą riziką jų sveikatai bei gerovei.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyvūnų vežimas esant aukštai aplinkos temperatūrai kelia papildomą riziką jų sveikatai bei gerovei.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyvūnų vežimas esant aukštai aplinkos temperatūrai kelia papildomą riziką jų sveikatai bei gerovei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gyvūnų vežimas esant aukštai aplinkos temperatūrai kelia papildomą riziką jų sveikatai bei gerovei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT)

Jul 20, 2023, 2:56 PM, atnaujinta Jul 21, 2023, 3:46 PM

„Karščiai pavojingi ir gali būti pražūtingi vežamiems ūkiniams gyvūnams. Dėl nenumatytų aplinkybių ir neplanuotų sustojimų, temperatūra gyvūnus vežančios transporto priemonės viduje labai greitai didėja. Ventiliacinės sistemos, jei aplinkoje tvyro didelis karštis, ne visuomet pakankamai atvėsina gabenamus gyvūnus.

Įspėjame gyvūnų vežėjus ir tokių paslaugų organizatorius, ne tik negabenti gyvūnų į tai jau apribojusias šalis, tačiau ir apskritai nevežti gyvūnų net ir trumpais atstumais, kuomet prognozuojama +30 °C ir aukštesnė temperatūra. Jei yra galimybė, siūlome gyvūnus vežti naktį arba atidėti keliones iki kol oras pakankamai atvės.

Vakar visa naujausia informacija pasidalinome su VMVT teritorinių padalinių vadovais bei aptarėme, kad šiuo periodu tvirtinant planuojamų gyvūnų vežėjų pateiktus dokumentus svarbu labai atsakingai įvertinti ir transporto priemonės būklę, gyvūnų sveikatą ir žinoma oro temperatūrą visos kelionės metu nuo gyvūnų paėmimo momento iki atgabenimo į vietą“, – informuoja VMVT direktoriaus pavaduotojas Paulius Bušauskas.

Graikija paskelbė ribojanti gyvūnų gabenimą į šalį iki kol nebus paskelbtas šio sprendimo atšaukimas. Karščiai numatomi ir Bulgarijoje bei Kroatijoje, todėl negalima gyvūnų gabenti ir į šias šalis.

Bulgarija taip pat informuoja, kad pagrindiniame kelyje iš Vidino į Sofiją iki metų pabaigos vyks kelio rekonstrukcija, todėl planuojant keliones reikia numatyti daugiau laiko šios kelio atkarpos įveikimui, kadangi eismas gali būti nukreiptas ir aplinkiniais keliais.

Jau nuo liepos 11 d. įsigaliojo draudimas vežti atrajotojus iš Vengrijos ilgomis kelionėmis (virš 8 val. trukmės) Turkijos kryptimi per Bulgariją, įskaitant kai maršrute Bulgarija yra numatyta tiek kaip paskirties, tiek ir tranzito šalis. Vengrija pažymi, nesirinkti šalies teritorijoje esančių kontrolės postų gyvūnų poilsiui, kadangi dėl karščių šiuose postuose gyvūnai gali būti užlaikomi neapibrėžtą laiką – iki karščių pabaigos.

Norint išvežti ūkinius gyvūnus privaloma suderinti kelionių žurnalą su VMVT teritoriniais padaliniais. Derinant kelionės žurnalus yra vertinamos gyvūnų vežimo sąlygos, transporto sustojimo vietos gyvūnų girdymui, poilsio laikotarpiai numatytuose poilsio punktuose, kelionės laikas, kelionės maršrutas, oro sąlygos viso kelionės metu ir kiti duomenys, turintys įtakos sėkmingai gyvūnų kelionei. Įvertinus, kad numatomas gyvūnų vežimas yra netinkamai suplanuotas, kelionės žurnalai yra netvirtinami.

VMVT primena karštuoju metų laiku gabenant ūkinius gyvūnus privaloma atsakingai ir tinkamai pasirūpinti jų sveikata ir gerove:

  • transporto priemonėje gyvūnus reikia laikyti kuo mažesniu tankiu bei pasirūpinti, kad kelionės metu nepritrūktų vandens, priklausomai nuo gyvūnų rūšies ir amžiaus;
  • vežėjai, gabenantys ūkinius gyvūnus ir arklius ilgesniais nei 8 val. trukmės maršrutais į Europos Sąjungos valstybes ar kitas šalis, turi užtikrinti pakankamą ventiliaciją ir temperatūros stebėseną;
  • būtina žinoti veiksmus, kaip bus elgiamasi atsitikus nenumatytiems ar net ekstremaliems atvejams;
  • kelionė turi būti kuo trumpesnė bei tinkamai suplanuotas maršrutas ir  laikas, atsižvelgiant į oro sąlygas ir galimus vėlavimus (pvz., nenumatyti trikdžiai kelionės metu: kelio darbai, spūstys kelyje, kt.);
  • stojant pagirdyti gyvūnus, reikia pasirūpinti, kad visos ventiliacijos angos būtų atidarytos, o transporto priemonę vėjo kryptimi reikia statyti taip, kad oras transporto priemonės viduje cirkuliuotų maksimaliai.

Planuojant keliones vasarą reikia atsižvelgti į prognozuojamas oro sąlygas ne tik gyvūnų pakrovimo į kelių transporto priemonę vietoje, bet ir visos planuojamos kelionės metu – iki gyvūnai pasieks paskirties vietą. Orų prognozėms stebėti rekomenduojama naudotis interneto svetainėmis: www.meteoblue.com ir www.weather.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.