Šįmet patikrinti derliaus kokybę pirmą kartą padės robotai

Javapjūtė šalies laukuose – jau pačiame įkarštyje, todėl ties elevatoriais rikiuojasi sunkvežimių su grūdais eilės. O juos gabenančių ūkininkų šiais metais laukia nemažai naujovių.

Didžiausia inovacija, su kuria šiais metais „Linas Agro“ Grūdų centrų elevatoriuose susiduria derlių gabenantys klientai, yra neseniai įdiegti robotiniai sijokliai grūdų kokybei nustatyti.
Didžiausia inovacija, su kuria šiais metais „Linas Agro“ Grūdų centrų elevatoriuose susiduria derlių gabenantys klientai, yra neseniai įdiegti robotiniai sijokliai grūdų kokybei nustatyti.
Linas Agro elevatorius.
Linas Agro elevatorius.
„Linas Agro“ Grūdų centrai direktorius Alvydas Ramanauskas.
„Linas Agro“ Grūdų centrai direktorius Alvydas Ramanauskas.
Grūdų priėmimo punktai.
Grūdų priėmimo punktai.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 2, 2023, 2:58 PM

„Pirmosios mašinos su grūdais šiais metais sulaukėme liepos 5 dieną. Iš pradžių ūkininkai gabeno žieminius miežius, žieminius rapsus, dabar jau ir kviečius. Kiekvieną dieną darbų apimtys padvigubėja“, – pasakojo bendrovės „Linas Agro“ Grūdų centrai direktorius Alvydas Ramanauskas.

Ši „Linas Agro“ grupei priklausanti įmonė teikia paslaugas: priima grūdus saugoti, juos paruošia, esant reikalui – perkrauna. Taip pat bendrovė dirba su trąšomis, sėklomis, augalų apsaugos priemonėmis.

Lietuvoje bendrovei priklauso 18 elevatorių, dar du – kitai „Linas Agro Group“ įmonei „Kauno grūdai“. Visuose elevatoriuose diegiamas bendras klientų aptarnavimo standartas, visi jie dalyvauja laboratorinių tyrimų žiedinėje patikroje. Taip pat įmonė turi įrengusi sezoninę džiovyklą Klaipėdos jūrų krovinių terminale „Bega“ ir sezoninę grūdų priėmimo aikštelę Medeikiuose (Biržų r.), kuri veikia per pačią javapjūtę.

Bendrovė darbuojasi ir kaimyninėje Latvijoje – ten stovi trys elevatoriai, centrinis chemijos sandėlis ir universalus objektas su grūdų saugojimo aikštele.

„Mūsų klientų ratas išties didelis – praėjusiais metais priėmėme daugiau nei 700 tūkstančių tonų grūdų. Žiūrėsime, ką mums atneš ši javapjūtė, bet tikimės geriausio“, – kalbėjo optimistiškai nusiteikęs įmonės vadovas A.Ramanauskas.

Klientų laukia naujovė

Didžiausia inovacija, su kuria šiais metais „Linas Agro“ Grūdų centrų elevatoriuose susiduria derlių gabenantys klientai, yra neseniai įdiegti robotiniai sijokliai grūdų kokybei nustatyti. Iki šiol priemaišų nustatymui mėginys būdavo tiriamas rankiniu būdu sveriant ir išskirstant į grūdines bei šiukšlines frakcijas, dabar tai padaro speciali įranga.

„Laborantas paimtą mėginį supila į automatinį grūdų sijoklį, o toliau jau viską atlieka robotas: išskaido grūdines ir šiukšlines priemaišas, pasveria skirtingas frakcijas, paskaičiuoja procentinį kiekį. Robotas šį procesą atlieka greičiau ir tiksliau, nei žmogus.

Visi rodikliai procentine išraiška parodomi ekrane, todėl nekyla jokių abejonių dėl tyrimo kokybės. Patogiau ir mums, ir, tikimės, mūsų klientams, kuriems nebekyla klausimų.

Tai smarkiai palengvina laboratorijos darbą, nes nebelieka žmogiškojo faktoriaus. Anksčiau mėginiai būdavo tiriami tik analitiniu metodu, t. y., rankomis išrenkant skirtingas frakcijas, o tokiu atveju paklaidų gali pasitaikyti. Dabar prietaisai viską rodo tiksliau.

Ateityje planuojame šią įrangą prijungti ir prie apskaitos programų, kad būtų iš karto perduodami duomenys“, – pasakojo įmonės vadovas.

Anot jo, ši daug kainavusi inovacija greičiausia yra pirmoji Lietuvoje: „Nesu girdėjęs, kad ji būtų dar naudojama kituose elevatoriuose.“

Kol kas ši įranga dirba ne visuose „Linas Agro“ Grūdų centrų elevatoriuose, tik keturiuose, tačiau jau po kelių dienų bus pasitelkta dar penkiuose. „Tad iš esmės šįmet bus aprūpinta pusė elevatorių, o kitais metais – jau visi. Norėjome viską suspėti dar šį sezoną, tačiau tai priklauso ne nuo mūsų – įrangos gamintojas iš Vokietijos tiesiog negalėjo visko patiekti iš karto“, – sakė A. Ramanauskas.

Laukia pastabų ir pasiūlymų

Jau praėjusiais metais bendrovė pradėjo taikyti ir kitą naujovę – klientų apklausą. Tiesa, jos imtasi tik baigiantis javapjūtei, todėl ne visi galėjo joje dalyvauti. Užtat šįmet klientai gali pasidalyti savo nuomone apie paslaugų kokybę nuo pat pirmosios mašinos su grūdais.

Į elevatorių atvykusiam vairuotojui, jei šis pasidalija savo telefono numeriu, vėliau atsiunčiama žinutė, kurioje prašoma įvertinti įmonės darbą pagal penkiabalę sistemą ir palikti komentarą.

„Jau praėjusiais metais gavome ir atsiliepimų, ir pageidavimų, sužinojome, kuriose srityse galėtume labiau pasitempti. Šį sezoną jų sulaukiame dar daugiau. Būna, kad parašo penketą, būna, kad ketvertą ir priduria, jog ne viskas gali būti tobula.

Tačiau labiausiai vertiname konkrečias pastabas, nes jos padeda tobulėti ir prisitaikyti prie ūkininkų poreikių. Juk mes, kaip įmonė, norime orientuotis į klientą ir nuolat girdėti, ko jam reikia.

Patys galime daug ko priplanuoti, tik nebūtinai viskas bus naudinga mūsų klientams. Todėl tokia apklausa parodo gaires, kuriomis turėsime vadovautis ateityje“, – kalbėjo įmonės direktorius.

Didžiausias tinklas Lietuvoje

Praėjusiais metais „Linas Agro“ Grūdų centrai paminėjo savo veiklos dvidešimtmetį. Tais pačiais metais, prie įmonės prijungus „Kauno grūdų“ augalininkystės verslą, ši grupė tapo didžiausia modernių elevatorių infrastruktūra valdančia įmone Baltijos šalyse.

Taip pat bendrovė turi ir daugiausia regioninių agronomų, kurie aptarnauja ūkininkus, – po susijungimo jų skaičius padvigubėjo.

Jau šiandien klientai gali sulaukti dar daugiau dėmesio, nes grupės specialistai įsigilina į kiekvieno jų poreikius, pasiūlo labiausiai ūkiams tinkančius produktus – nuo sertifikuotų sėklų ar trąšų iki mikroelementų ir augalų apsaugos priemonių. „Mūsų tikslas padėti ūkininkui kurti didesnę vertę“,– pabrėžia Alvydas Ramanauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.