Vyriausybė dėl EK sprendimo kreipsis į teismą: Lietuvos žemės ūkiui skirtos lėšos sumažėjo 13 mln. eurų

Vyriausybė trečiadienį sutarė, kad Lietuva kreipsis į Europos Sąjungos (ES) Bendrąjį Teismą – su prašymu panaikinti Europos Komisijos (EK) sprendimą sumažinti paramą Lietuvos žemės ūkiui maždaug 13 mln. eurų.

kad Lietuva kreipsis į Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą su prašymu panaikinti Europos Komisijos sprendimą sumažinti paramą Lietuvos žemės ūkiui maždaug 13 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
kad Lietuva kreipsis į Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą su prašymu panaikinti Europos Komisijos sprendimą sumažinti paramą Lietuvos žemės ūkiui maždaug 13 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 1:37 PM, atnaujinta Sep 6, 2023, 5:00 PM

Lietuvos teigimu, Komisija liepos 3 d. atliko neproporcingai didelę finansinę pataisą ir skyrė mažiau iš Europos žemės ūkio garantijų fondo ir Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai numatytų lėšų augalininkystei ir gyvulininkystei.

7,585 mln. eurų finansinė pataisa skirta 2019 m. dėl kompleksinės paramos neatitikties ES teisės reikalavimams, o 5,545 mln. eurų – dėl savanoriškos susietosios paramos už gyvulius neatitikties 2020 m.

Pasak Lietuvos pozicijos rengėjų – Žemės ūkio ministerijos ir Teisingumo ministerijos – parama sumažinta neproporcingai. Finansinės pataisos dydį Lietuva sieks sumažinti 2,17–4 mln. eurų ir 2,5 mln. eurų.

„Vadovaujantis Lietuvos institucijų atliktais skaičiavimais, kompleksinės paramos neatitikčiai sankcijos dydis turi būti mažesnis.

Vietoje dabar skirtos per 7,5 mln. eurų finansinės pataisos, Lietuva siūlė skirti nuo 2 iki 4 mln. eurų. Gyvulininkystei – 5 proc. pataisa, augalininkystei – 2 proc. pataisa.

Lietuvos institucijų skaičiavimais, dėl savanoriškos susietosios paramos už gyvulius skirta finansinė pataisa vietoje 5,5 mln. eurų turėtų būti sumažinta iki 2,5 mln. eurų“, – trečiadienį Vyriausybės pasitarimo metu teigė žemės ūkio viceministras Vytautas Abukauskas.

Jo teigimu, Lietuvos pozicija parengta atlikus išsamią duomenų analizę.

„Buvo atlikta detali duomenų analizė, kurios pagrindu buvo apskaičiuota didžiausia galima fondų nuostolių suma, kuri fiksuoto dydžio sankciją viršijo 3 kartus gyvulininkystės srityje, 5 kartus – augalininkystės srityje“, – sakė V. Abukauskas.

Pasak jo, EK nepriėmė Lietuvos pateiktų duomenų ir taip parodė „akivaizdų nenorą bendradarbiauti, ieškoti abiem šalims tinkamo, logiško, pagrįsto, proporcingo, teisingo ir teisėto sprendimo, pažeidžiant pagrindinius ES teisės principus“.

ES Bendrasis Teismas gali panaikinti EK sprendimą ir siūlyti jį iš dalies pakeisti arba palikti jį galioti.

„Lietuvos Respublika turi siekti, kad ginčijamas sprendimas būtų panaikintas arba pakeistas taip, kad Lietuvai pritaikyta finansinė pataisa būtų maksimaliai sumažinta“, – argumentuojama Lietuvos institucijų pozicijos rašte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.