Aukštus reikalavimus atitinkančiuose ūkiuose vištos deda džiaugsmingesnius kiaušinius

Kiaušiniai – vienas svarbiausių produktų žmonėms, kurie stengiasi maitintis sveikai. Ūkiams, kurie ženklina kiaušinius ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“ (pagal Nacionalinę maisto kokybės sistemą (NKP) pagamintas produktas) ir ekologiniu ženklu, keliami specialūs reikalavimai.

Pagal savo kokybę kiaušiniai yra skirstomi į A ir B klases.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pagal savo kokybę kiaušiniai yra skirstomi į A ir B klases.<br>V.Skaraičio nuotr.
Subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė.
Subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 25, 2023, 9:00 AM

Baltymo etalonas gamtoje

Paklausta, kokią vietą kiaušiniai turėtų užimti mūsų racione, dietistė, subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė neabejodama sako: „Pačią pirmą. Mitas apie cholesterolį jau seniai sužlugdytas ir apskritai kiaušinis yra baltymo etalonas gamtoje. Nėra tobulesnio produkto nei baltymų ir riebalų šaltinis būtent kiaušinyje. Trynyje yra lecitino, omega 3, vitamino D, kiaušinio baltyme gausu labai svarbių baltymų. Tai – visaverčiai baltymai, kurie yra puiki statybinė medžiaga tiek kraujodarai, tiek bet kuriai mūsų kūno daliai: raumenims, odai, nagams, plaukams ir kitoms.“

Mitybos ekspertė teigia, kad kiaušinius galima valgyti kasdien, tik jei verdame arba kepame kiaušinius ryte, tądien jie neturėtų kartotis kituose patiekaluose, tarkime, blynuose. Optimalu suvalgyti 2 kiaušinius per dieną, bet geriau rotuoti kas 3 dienas, nes pagal mitybos principus neturėtų pasikartoti tie patys patiekalai. Sveikiausia valgyti kiaušinį kai jo trynys yra dar truputėlį skystas. Dėl to vadinamasis „Benedikto kiaušinis“ yra tobuliausias patiekalas. Alergiškiems žmonėms kaip puikų kalcio šaltinį dietistė rekomenduoja vartoti putpelių kiaušinius arba netgi sumaltus ekologiškų kiaušinių lukštus.

Ką pasako kodas ant kiaušinio

Pagal savo kokybę kiaušiniai yra skirstomi į A ir B klases. Parduotuvėse gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai. Jie privalo būti paženklinti gamintojo kodu, kurį sudaro skaičių ir raidžių junginys. Pirmasis skaičius ant kiaušinio reiškia vištų dedeklių laikymo būdą, kuris priklauso nuo vištų laikymo sąlygų: 1 žymimi laisvai laikomų vištų kiaušiniai, 2 – laikomų ant kraiko, 3 – laikomų narvuose, 0 žymimi ekologiniuose ūkiuose laikomų vištų kiaušiniai.

Po šio skaičiaus seka dvi raidės, kurios nurodo šalies, kurioje registruota kiaušinių gavybos įmonė ir yra vištų dedeklių laikymo vieta, kodą. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai žymimi raidėmis LT.

Trečioji kodo dalis nurodo vištų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris patvirtina, kad vištų dedeklių laikymo vieta yra registruota ir kontroliuojama šalies, kurioje pagaminti kiaušiniai, valstybinės veterinarijos tarnybos. Griežti reikalavimai ūkiams

Reikalavimai, keliami ūkiams, kurių vištų kiaušiniai ženklinami pagal NKP sistemos reikalavimus, yra numatyti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2022 m. gegužės 20 d. įsakymu Nr. 3D-351 patvirtintose Nacionalinės maisto kokybės sistemos taisyklėse. Vieni svarbiausių yra šie: paukščiai turi būti užauginti nenaudojant antibiotikų, paukštidėje turi būti įrengta ventiliacija bei natūralus ir (arba) dirbtinis apšvietimas, sudarant sąlygas paukščiams pailsėti be dirbtinio apšvietimo, lesale grūdai turi sudaryti ne mažiau kaip 65 proc. lesalo formulės, riebalų kiekis lesalų sudėtyje negali viršyti 6 proc.

„NKP sistemos reikalavimus atitinkančiu ženklu galime žymėti 2 numerio kiaušinį, kuris dedamas ant kraiko laikomų vištų. NKP yra kokybės reikalavimų rinkinys, kurį atitikus, galima žymėti savo parduodamą produkciją“, – pasakoja „Groward Group“ vykdomasis direktorius Algirdas Valančius.

Pasakodamas apie reikalavimus, kuriuos tenka įgyvendinti ekologinių ūkių turėtojams, ūkininkas Arūnas Ševelis sako, kad jų laikytis nėra sudėtinga, sudėtingiau juos įgyvendinti: „Pirmiausia, vienas iš pagrindinių reikalavimų, keliamų ūkiams, kurių vištų kiaušiniai ženklinami ekologiniu ženklu, yra toks, kad paukštis turi gyventi diendaržyje ir vienam paukščiui tenka skirti 4 m2 ploto diendaržio. Kitas, vienas svarbiausių reikalavimų – pašarai turi būti ekologiški. Trečiasis – paukščiai turi turėti galimybę laisvai vaikščioti paukštidėje, 1 m2 skiriant ne daugiau nei 6 paukščiams.“

Ekologiškų kiaušinių pakuotė ženklinama žaliame stačiakampyje esančiu lapu, sudarytu iš baltų žvaigždžių ir Lietuvos nacionaliniu ženklu (su užrašu „Ekologinis žemės ūkis“). Tai reiškia, kad produktas yra sertifikuotas pagal ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų – Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr. 375, ES reglamentų – reikalavimus.

„Atpažinti, ar kiaušinis ekologiškas, galima ir pagal tai, kad praktiškai visų jų tryniai yra skirtingi, nes vienas paukštis išeina į lauką ir prisilesa molio, kitas paukštis sėdi paukštidėje ir lesa ekologišką maistą. Pastarųjų kiaušinio trynio spalva bus daugmaž vienodos spalvos, o veiklesnių paukščių – skirtingos. Todėl net ir šviesius trynius turinčių kiaušinių kokybė – tokia pati“, – žiniomis dalijasi ūkininkas A.Ševelis, daugiau nei prieš dešimtmetį įkūręs ekologinį paukštininkystės verslą.

A.Valančius pastebi, kad ant ekologiškų kiaušinių pakuotės pažymėta, kad kiaušiniai – ekologiški, tačiau NKP kiaušinių pakuotės kol kas nėra žymimos, nors įmonėje rimtai galvojama apie tai.

Kodėl verta rinktis lietuviškus kiaušinius

„Mūsų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai, atsakingi už ekologinių dedeklių ūkių kontrolę, – labai stropūs, uolūs ir griežti, o įstatymai labai geri ir saugūs, jų laikymasis reikalauja pastangų. Laikantis šių įstatymų, mūsų kiaušinis yra pranašesnis, saugesnis, sveikesnis, džiaugsmingesnis, laimingesnis. Taip pat šviežesnis, nes į prekybą ir ant žmonių stalo papuola greičiau“, – sako A.Ševelis.

Trumpesnę maisto tiekimo grandinę ir aukštus reikalavimus kokybei „Groward Group“ vykdomasis direktorius A.Valančius taip pat įvardija kaip vienas svarbiausių priežasčių, kodėl verta rinktis lietuviškus kiaušinius.

„Višta kiaušinį padėjo ir kitą dieną jis jau atsiduria tinkle, kelių dienų klausimas, kada atsidurs prekybos centre. Svarbu paminėti ir kitą aspektą. Europos Sąjungos maisto kokybės užtikrinimo politika yra viena stipriausių, reglamentuočiausių ir dėl to labai vertinamų pasaulyje“, – sako „Groward Group“ atstovas.

Projektą remia Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.