Sunku patikėti naujovėmis – bičių avilį įrengė mokyklos klasėje

Miesto bitininkystė, kai aviliai užkeliami ant pastatų stogų, ten rengiamos edukacijos, kopinėjamas medus, jau nestebina. Bet, pasirodo, avilius jau galima statyti ne tik lauke, o ir įrengti juos pastatų viduje. Pirmas toks avilys Lietuvoje atsirado Užliedžių mokykloje, Kauno rajone.

Avilius jau galima statyti ne tik lauke, o ir įrengti juos pastatų viduje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Avilius jau galima statyti ne tik lauke, o ir įrengti juos pastatų viduje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Avilius jau galima statyti ne tik lauke, o ir įrengti juos pastatų viduje.<br>Stop kadras.
Avilius jau galima statyti ne tik lauke, o ir įrengti juos pastatų viduje.<br>Stop kadras.
Avilius jau galima statyti ne tik lauke, o ir įrengti juos pastatų viduje.<br>Stop kadras.
Avilius jau galima statyti ne tik lauke, o ir įrengti juos pastatų viduje.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 15, 2023, 8:39 PM

Neįprasti Užliedžių mokyklos–daugiafunkcio centro antrokų ir jų mokytojos Ligitos Galicinienės rūpesčiai.

„O kas vasarą prižiūrės mūsų bites vaikai? Tu prižiūrėsi? Ir tu? O, kiek norinčių, va, kaip smagu“, – klasėje vaikų klausė Ligita.

Prieš rugsėjį šioje klasėje buvo įrengtas avilys ir jame apgyvendinta maždaug 5 tūkst. bičių šeima.

„Kiekvieną rytą ateiname, pasisveikiname, pasižiūrime, ką jos čia nuveikė, kaip jos gyvena, girdime jų dūzgesį, skridimą, matome, ką jos veikia. Žinokite, vaikams tikrai labai įdomu“, – pasakojo mokytoja.

Avilį įrengė ir bites prižiūrėti moko Kauno bitininkų draugijos pirmininkas Paulius Bernadišius. Vos jam pasirodžius klasėje, mokinių klausimai pabyra it žirniai.

O šį avilį bitininkas pamatė parodoje Turkijoje. Sako pamatęs ilgai net nesvarstė ir nusipirko tokį sau.

„Pats tokio labai norėjau, prieš parodą svarsčiau pats tokį pasidaryti, bet, kai pamačiau šitą, nusprendžiau įsigyti ir pasistatyti namuose“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo bitininkas.

Apie avilį papasakojo draugams, pažįstamiems ir savo buvusiai mokytojai, dabar Užliedžių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorei Ingridai Levickienei. Šiai idėja taip patiko, kad netrukus vienoje klasėje buvo įrengtas avilys.

„Ir iš tikrųjų tai labai pasiteisino. Vaikai priartėja prie gyvosios gamtos, jie mato bičių gyvenimą, pastebėjo, kad jos – kaip bendruomenė, yra labai komandiškos, visos turi savo veiklų“, – teigė ji.

Bitininko Pauliaus žiniomis, tai yra pirmas toks avilys ne tik Užliedžių mokykloje, bet ir Lietuvoje, net ir visose Baltijos šalyse.

Šis avilys, pasak jo, saugus būdas iš arti stebėti bičių gyvenimą: kaip jos parsineša žiedadulkių, nektaro ar rengia šokius, kaip motinėlė deda kiaušinėlius.

Bičių avilys turi ir vamzdelį, kuris nutiestas pro sieną, mat tai bičių landa į avilį arba iš jo į lauką. Įrengiant jį, ypač mokyklose itin svarbu įvertinti, kad bičių ir žmonių keliai lauke nesusikirstų.

„Ir skrendančioms bitėms žmonės gali trukdyti, ir žmonėms bitės gali trukdyti, todėl norint išvengti šito reikėtų pasirinkti tą sienos pusę, kurioje nėra tiek daug žmonių“, – teigė P.Bernadišius.

Priklausomai nuo komplektacijos, tokį avilį, pasak bitininko, įrengti kainuoja iki 2 tūkst. eurų.

Susidomėjimas sako esą didelis, todėl ateityje tokių avilių bus ne tik mokyklose, jais domisi verslininkai, maitinimo įstaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.