Priminimas auginantiems naminius paukščius: privalu laikytis šių saugos reikalavimų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) perspėja – rudeninės paukščių migracijos metu stiprinti priemones, skirtas apsaugoti namų ūkiuose auginamus naminius paukščius nuo užsikrėtimo labai patogenišku paukščių gripu (LPPG) per laukinius paukščius.

Naminių paukščių laikytojai privalo laikytis pagrindinių biologinės saugos reikalavimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naminių paukščių laikytojai privalo laikytis pagrindinių biologinės saugos reikalavimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naminių paukščių laikytojai privalo laikytis pagrindinių biologinės saugos reikalavimų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Naminių paukščių laikytojai privalo laikytis pagrindinių biologinės saugos reikalavimų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT)

Oct 19, 2023, 5:04 PM

Vasaros laikotarpiu, Europoje buvo pranešta apie labai patogeniško paukščių gripo protrūkius (LPPG) 25 naminių paukščių ūkiuose. Beveik 500 paukščių gripo židinių fiksuoti tarp laukinių paukščių. Lietuvoje šiemet, gegužės mėnesį buvo fiksuotas vienas LPPG protrūkis naminių paukščių ūkyje ir 55 protrūkiai tarp laukinių paukščių. Paskutinis atvejis laukiniuose paukščiuose nustatytas rugpjūčio pabaigoje.

„Prieš kelias savaites dalyvavome Nacionalinio visuomenės sveikatos centro organizuotose pratybose, kurių metu  buvo imituojamas žmogaus dirbančio paukštyne susirgimas paukščių gripo H5N1 potipiu ir skirtingų institucijų bendradarbiavimas. Tokia patirtis labai naudinga. Plintant ligoms, kuriomis gali sirgti ir žmonės ir gyvūnai, glaudus ir aktyvus institucijų atsakingų už žmonių sveikatą bei gyvūnų sveikatą gali reikšmingai prisidėti prie zoonozių suvaldymo. Paukščių gripo situacija Europoje ir pasaulyje išlieka grėsminga.

Pastaruoju metu stebimos dvi bangos: gegužės ir birželio mėnesiais. Tikėtina protrūkiai bus nustatomi rudenį, laukinių paukščių migracijos metu. Todėl dėmesį stengiamės telkti į naminių paukščių laikymo vietas, ūkininkų informavimu apie LPPG keliamas grėsmes“, – sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas Paulius Bušauskas.

VMVT specialistai primena, kad rudeninės paukščių migracijos metu, privalu apriboti naminių paukščių galimybę laisvai vaikščioti lauke ir išleisti juos tik į lauko aikšteles, kurios yra įrengtos taip, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukiniais (įrengtos stoginės, aptverta). Naminių paukščių laikytojai privalo laikytis pagrindinių biologinės saugos reikalavimų:

  • aptverti ir apdengti naminių paukščių laikymo ar buvimo vietą, eliminuoti bet kokį galimo kontakto pasireiškimą su laukiniais paukščiais;
  • laikyti paukščių lesalą uždarose patalpose;
  • nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių naminiams paukščiams girdyti.

Šių metų EFSA apžvalgoje dėl paukščių gripo šių metų birželio – rugsėjo mėnesiais tarnyba pažymėjo, kad užsikrėtimu LPPG naminių paukščių tarpe sumažėjo, tačiau perspėjo, kad virusas ir toliau veikia jūrinius paukščius (kirus, žuvėdras r kt.), ir paragino Europos šalis nares apsaugoti naminius paukščius nuo galimo užsikrėtimo per laukinius paukščius.

EFSA ekspertai teigia, kad dauguma šių LPPG protrūkių nustatyta palei pakrantes ir tik keli protrūkiai buvo aptikti žemyninėje dalyje, nutolę nuo pakrančių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.