Uogininkystės ūkio šeimininkė B. Stonkutė: „Moteris turi gebėti valdyti ir traktorių“

Lietuvoje moterys ūkininkės sudaro daugiau nei pusę visų ūkininkų. Jos dirba įvairiose žemės ūkio srityse, nuo augalininkystės iki gyvulininkystės. Moterys ūkininkės yra sumanios, ištvermingos, mylinčios žemę. Ekologinis ūkininkavimas vystosi sparčiai, šiemet jau yra apie 10 000 ekologinių ūkių, kurie užima apie 200 000 ha žemės.

Birutė Stonkutė.<br>„Šilutės naujienos“ nuotr.
Birutė Stonkutė.<br>„Šilutės naujienos“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Šilutės naujienos

2023-10-21 15:01

Šiandien ūkininkas – visų pirma verslininkas, o gebėti vadovauti verslui sėkmingai gali ne tik vyras, bet moteris. Akivaizdus pavyzdys – Švėkšnoje gyvenanti ekologinio uogininkystės ūkio ir UAB „Stonvyna“ vadovė, šių metų konkurso „Metų ūkis“ rajoninio turo trečios vietos nugalėtoja Birutė Stonkutė. Ūkininkė augina šilauoges, šaltalankius, svarainius, šermukšnius, avietes ir obuolių, kriaušių sodą.

Kaimo vaikas

Birutė – kaimo vaikas, kaime augusi, lankiusi mokyklą, ir kaimo neišmainiusi į miestą. Gyvena jai mieloje Švėkšnoje, savo tėvų ir senelių gimtinėje, puoselėdama sodybos aplinką ir kurdama verslo planus ateičiai. Atmintyje gyvi prisiminimai, kad jai, dar nelankančiai mokyklos mergytei, senelis padaręs grėblį šienui grėbti. Seneliai ir tėvai Birutę, kaip ir jos brolį bei sesę, nuo mažens mokė žemės ūkio darbų, dirbo visi sutartinai.

Žiūrint į besišypsantį Birutės veidą supranti, kad kaimas jai – joks nuosprendis, o kaimiška kilmė netrukdanti, gal net privalumų turinti. Taip jau gyvenimas sumodeliuotas, kad kiekvienas jaučia, kur yra jo vieta, o atsidūrus tinkamoje vietoje, žmogus tampa ir reikalingas, ir laimingas.

Manote, jos rankų panagės juodos? Tikrai ne! Manikiūras tvarkingas, šukuosena daili. Pasitiko ne kaliošus ar botus, bet batukus avinti elegantiška, maloni moteris. Abejonių nekyla, kad ši jauna ūkininkė tikrai randa laiko ir į grožio saloną nuvykti, ir sodybą puoselėti. Beje, jos sodyba pernai nominuota „Gražiai tvarkoma sodyba“ Švėkšnoje. Ji dar ir į laukus suspėja, vyno gamyba užsiima, įvairiuose konkursuose, konferencijose sudalyvauja, techniką pavairuoja ir derlių nusiima. Visko neįmanoma išvardinti.

Mūsų pokalbio dieną Birutė ruošėsi su savo gaminamais vynais vykti į parodą „Rinkis prekę lietuvišką“.

Netrūksta netikėtų situacijų

Ūkininkavimas – sunkus darbas, reikalaujantis fizinių ir psichologinių jėgų. Moterys ūkininkės turi būti pasiruošusios susidoroti su netikėtomis situacijomis, tokiomis kaip nepalankios oro sąlygos, kenkėjų antplūdis, technikos gedimai, mokesčių politika, kainų pokyčiai ir kiti veiksniai, tai išbandymai, kurie leidžia tapti ištverminga, ugdo išmanymą ir gebėjimą žvelgti pozityviai į ateitį. Tenka dirbti ilgas valandas, dažnai net ir savaitgaliais ar švenčių dienomis.

Nors moteris ūkininkė šiandien – ne naujiena, bet vis dar ir nedažnai pasitaikanti kasdienybė. Išvada viena: norint vadovauti lytis nesvarbi, ar vadovausi vyno gamybai, muzikuosi, užsiimsi rankdarbiais, puoselėsi sodybos aplinką ar auginsi uogų plantacijas. Geram vadovui reikia išmanymo, tvirto charakterio, kad suvaldytų procesus ir rizikas, sugebėtų planuoti, energijos, kad įkvėptų kartu dirbančius ir tikėtų darbo sėkme.

Pasak Birutės, net ir viską padarius teisingai ir laiku, visoje gamybos grandinėje, niekada negali būti tikra, kad viskas pavyks, gausi pelną ar kokybišką rezultatą.

Meilė vyndarystei ir ūkininkavimui

Ūkininkauti B. Stonkutė pradėjo 2005-aisiais, įkūrusi ekologinį uogininkystės ūkį. Prieš 5 metus patvirtinta licencija jos vyno gamybai. Birutės įgyta profesija – vyno gamybos technologė – atvedė į dar vieną verslą – vynininkystę. Moteris neslepia siekianti keisti vyno ir kitų alkoholinių gėrimų vartojimo kultūrą. Pasak jos, svarbiausia – produkto kokybė. UAB „Stonvyna“ gamina aukščiausios kokybės uogų ir vaisių vynus mažomis partijomis, atidžiai stebint kiekvieną gamybos etapą. Natūralūs vynai gaminami tik iš sertifikuotame ekologiniame ūkyje užaugintų uogų ir vaisių. Subtilūs skoniu, turtingi kvapu, ragaujant jaučiami uogų, vaisių skoniai ir kvapai. Kasmet pristatomi nauji produktai. Pirkėjui pageidaujant, net butelis specialiai dekoruojamas. Be visų ūkinių darbų, jos rankos kuria meną, Birutė geba muzikuoti, turi puikų balsą.

Į klausimą, ar moterims ūkyje vieta ir ar iššūkiai negąsdina, ūkininkė tik nusišypso. „Reikia didinti žmonių supratimą apie ūkininkavimą, laikas išaugti iš stereotipų. Ūkininkas nėra ir neturi būti susivėlęs, nesiprausęs, o moteris turi gebėti valdyti ir traktorių“, – svarsto ji. Birutei traktoriaus vairas ypač mielas.

B. Stonkutė įsitikinusi, kad ekologinis ūkininkavimas – geriausias būdas auginti sveiką maistą ir saugoti gamtą, nes ūkyje nenaudoja sintetinių trąšų, pesticidų ar herbicidų. Ji pripažįsta, kad derlius yra kiek mažesnis, nes ekologinis ūkininkavimas yra žemės ūkio sistema, grindžiama tvarumu ir gamtos išteklių taupymu, kas ypač akcentuojama šiuo laikmečiu.

Birutė yra stipri ir ištverminga moteris, atsidavusi savo ūkiui, myli žemę, žavisi naujovėmis ir mielai jas taiko ūkyje. Ji įkvepiantis pavyzdys kitoms moterims, kurios nori tapti ūkininkėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.