Su srutų pertekliumi susiduriantiems ūkiams taikys išimtis dėl jų išpylimo į laukus

Dėl lietingų orų ir įmirkusios dirvos daliai šalies ūkininkų nepavykus ištuštinti srutų talpyklų ir patręšti laukų iki nustatyto termino pabaigos, srutų išpylimo į laukus poreikį vertins savivaldybių ekstremalių situacijų centrai.

Nuo lapkričio 15 dienos įsigaliojo draudimas tręšti laukus mėšlu ir srutomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo lapkričio 15 dienos įsigaliojo draudimas tręšti laukus mėšlu ir srutomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2023, 9:55 AM

Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijoms pasitarus su LRVK Nacionalinio krizių valdymo centru, nutarta, kad susidarius ekstremaliajai situacijai konkrečiame ūkyje galės būti taikomos išimtys leisti dar pilti srutas į laukus. Tačiau tam pirmiausia reikės tiksliai identifikuoti ūkius, kurie susiduria su srutų pertekliaus problema, ir įvertinti srutų kiekius, susikaupusius talpyklose, nurodo Aplinkos ministerija.

„Pabrėžtina, kad sprendimas skleisti srutas laukuose turėtų būti vertinamas kaip paskutinis pasirinkimas. Pirmiausia turi būti ieškoma alternatyvių sprendimų: dalintis laisvomis talpomis tarp ūkių, įrengti, įsigyti papildomas, laikinas talpas, panaudoti kitos paskirties talpyklas ar pan. Jei nėra alternatyvos, svarbu užtikrinti, kad būtų paskleidžiamas tik toks minimalus srutų kiekis, kuris leistų atlaisvinti vietą srutoms sukaupti iki pavasarinio tręšimo (4 mėn.)“, – pranešime spaudai teigė aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad nuo lapkričio 15 dienos įsigaliojo draudimas tręšti laukus mėšlu ir srutomis. Tačiau ūkiams, kurie negalėjo laiku atlikti tręšimo darbų, nes yra ekstremalią situaciją dėl stipraus lietaus patyrusiose savivaldybėse, bus ieškoma galimybių padėti, yra teigusi Žemės ūkio ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.