Žemdirbiai rengiasi protestams: pradės nuo laužų deginimo, vėliau planuoja ir žygį į Vilnių I. Šimonytė nesureikšmina

Didžiąją dalį šalies ūkininkų vienijanti Lietuvos žemės ūkio taryba nuo sausio 8 d. pradės protestus, darkart reikalaus pakeisti žemės ūkio ministrą, teigia tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas. Pirmosios akcijos vyks visoje Lietuvoje, vėliau žadama vykti į Vilnių.

Šiemet ūkininkai dėl ŽŪM politikos jau protestavo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiemet ūkininkai dėl ŽŪM politikos jau protestavo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Navickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Navickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 21, 2023, 1:32 PM, atnaujinta Dec 21, 2023, 1:53 PM

„Nuo sausio 8 d. pradedame protesto akcijas – nuo laužų suliepsnojimo visoje Lietuvoje. Po to ilgai laukti nereikės, tikslas yra pasiekti Vilnių su žemės ūkio technika“, – naujienų agentūrai „Elta“ sakė I.Hofmanas.

„Pagrindinė žinutė – keisti žemės ūkio politiką, neužgesinti kaime ugnies. Ir kad žemės savininkai, lietuviai, mus puola, išsireiškus literatūriškai. Problemų yra daug“, – pažymėjo jis.

Anot jo, ūkininkai nusivylę Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) vykdoma politika, esą ji „absoliučiai negeba spręsti problemų“.

I.Hofmanas patikino, kad tarp reikalavimų ūkininkai dar kartą prašys atleisti žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką.

„Tas žmogus negeba išspręsti žemės ūkio problemų. Ir jei premjerė nori palengvinti savo, žemdirbių ir visos visuomenės naštą, turėtų priimti sprendimą ir pakeisti“, – sakė jis.

Didžiausiomis sektoriaus problemomis Žemės ūkio tarybos pirmininkas įvardijo, jo teigimu, teisę į privačią nuosavybę pažeidžiančią saugomų teritorijų plėtrą, reikalavimus atkurti daugiametes pievas, tebesitęsiančią vadinamąją pieno krizę, akcizų politiką.

„Purvinais batais užlipama ant privačios nuosavybės, ruošiamasi išplėsti saugotinas teritorijas to tinkamai nesuderinus pagal procedūras ir teisės aktus su žemės savininkais, taip pažeidžiant konstitucinę teisę į privačią nuosavybę“, – kalbėjo I.Hofmanas.

„Daugiamečių pievų problema yra sena, bet dabar karšta, kada biurokratiškai sukurtą problemą vengiama išspręsti. Ir einama pačiu paprasčiausiu keliu, našta užkraunama ūkininkams. Neišspręsta pieno krizė, akcizas suskystintoms gamtinėmis dujoms ir kitos problemos“, – tęsė ūkininkų atstovas.

„Elta“ primena, kad šiemet ūkininkai dėl ŽŪM politikos protestavo ir reikalavo pašalinti K.Navicką ne kartą, daugiausiai – dėl metų pradžioje ženkliai nukritusių žaliavinio pieno supirkimo kainų kilusių finansinių sunkumų pieno ūkiams.

Be to, K.Navickas Seime jau atlaikė dvi interpeliacijas.

Žemės ūkio tarybą sudaro 10 žemdirbių organizacijų, kurios savo ruožtu atstovauja apie 80 proc. Lietuvos ūkininkų bendruomenės.

I.Šimonytė nesureikšmina

Premjerė Ingrida Šimonytė nesureikšmina ūkininkų ketinimų nuo naujų metų organizuoti naujus protestus ir laikosi pozicijos, jog diskusijose su žemdirbiais veikiausiai neišgirs naujų argumentų.

„Nebūtų pirmas kartas, visada diskusija yra tokia pati: kad žemės ūkis žlugęs. Ir taip nuo 1999 metų“, – Seime žurnalistams sakė I.Šimonytė.

Ji patikino, kad būtent sausio 8 d. susitiks su protestuojančiosios organizacijos atstovais. „Matyt, eilinį kartą turėsime turiningą diskusiją, kur kažkas sakys, kad visos karvės išpjautos, o statistika rodo, kad ne. Bet, matyt, kad karštai padiskutuosime, kaip įprastai būna“, – kalbėjo premjerė.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas teigė nematantis naujų motyvų žemdirbiams protestuoti. „Nelabai suprantu, kas naujo šitoje mūsų žemėje dabar atsitiko“, – žurnalistams Seime sakė K.Navickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.