Pienas nenustoja brangęs: situacija jau prastesnė nei kitose Europos Sąjungos šalyse

Šių metų antroje pusėje atsigavus lietuviškų pieno produktų eksportui, didesni pardavimai užsienyje leido iš ūkių supirkti daugiau pieno ir už žaliavą mokėti daugiau, teigia pienininkų asociacijos „Pieno centras“ vadovas Egidijus Simonis.

Rimi prekybos centras,prekybos sąlė,pienas<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Rimi prekybos centras,prekybos sąlė,pienas<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-22 10:28, atnaujinta 2023-12-22 10:29

Vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje lapkritį augo trečią mėnesį iš eilės ir siekė 41,96 centą už kilogramą – 7,8 proc. daugiau, palyginti su spaliu (38,93 centai), rodo galutiniai Europos Sąjungos (ES) pieno rinkos observatorijos (MMO) duomenys.

Anot MMO, nuo rugpjūčio, kuomet pradėjo augti žaliavinio pieno kaina Lietuvoje, ji padidėjo 23,9 proc.

Pasak E. Simonio, pienas Lietuvoje brango kur kas sparčiau nei ES vidurkis, o mūsų šalies stambiesiems tiekėjams mokama kaina susilygino ir viršijo europinį vidurkį.

Stambiems pieno gamintojams Lietuvoje už natūralų pieną perdirbėjai lapkritį mokėjo vidutiniškai 45,89 centus už kilogramą, skelbia Žemės ūkio duomenų centras.

„Pieno kainos Lietuvoje svyruoja smarkiau nei kitose ES šalyse, kadangi turime vyraujančius smulkius ūkius. Pagrindinėse ES pieno pramonės šalyse kainos yra pastovesnės dėl stambiųjų ūkių koncentracijos“, – pranešime sakė E. Simonis.

Jis pridūrė, kad kai kurie stambieji pieno ūkiai Lietuvoje šį lapkritį gavo didesnes kainas nei ūkiai Vokietijoje, Airijoje, Danijoje, Belgijoje, Prancūzijoje ar Olandijoje.

Vidutinė žaliavinio pieno kaina Bendrijoje šį spalį išaugo 1,8 proc., iki 44,22 centų už kilogramą, rodo MMO duomenys.

Šių metų spalį Lietuvoje pieno buvo supirkta 5,7 proc., o lapkritį – 4,4 proc. daugiau, palyginti su ankstesnių metų tais pačiais mėnesiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?