Ruošiantis kirsti miškus bus privaloma įvertinti jų poveikį „Natura 2000“ teritorijoms

„Natura 2000“ teritorijose ar jų artimoje aplinkoje planuojant miškų kirtimus bus privaloma įvertinti jų poveikį.

„Natura 2000“ teritorijose ar jų artimoje aplinkoje planuojant miškų kirtimus bus privaloma įvertinti jų poveikį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Natura 2000“ teritorijose ar jų artimoje aplinkoje planuojant miškų kirtimus bus privaloma įvertinti jų poveikį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 11:18 AM

Kaip praneša Aplinkos ministerija, nauja aprašo redakcija parengta atsižvelgus į 2023 m. gruodžio 6 d. priimtą Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartį, kurioje pažymėta, kad miškotvarkos projektams, rengiamiems „Natura 2000“ teritorijose ar šių teritorijų artimoje aplinkoje, turi būti atliekama planuojamos ūkinės veiklos įgyvendinimo poveikio reikšmingumo nustatymas.

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės vadovo Algirdo Klimavičiaus teigimu, ši procedūra bus taikoma visiems dokumentams.

„Stiprinamas atsargumo principo taikymas planuojant ne tik statybos, bet ir miškų ūkio veiklą. Poveikio reikšmingumo nustatymo procedūra tampa universaliu įrankiu, pritaikomu visiems veiklos planavimo dokumentams ir leidimams“, – pažymi A. Klimavičius.

Tvarka taip pat koreguojama taip, kad pareiškėjams reikėtų pildyti tik vieno pavyzdžio dokumentų formą, nepriklausomai nuo to, kokio tipo dokumentą ar kokios rūšies ūkinę veiklą jie planuoja „Natura 2000“ teritorijose ar šių teritorijų artimoje aplinkoje – miškų kirtimą, statybas, rekonstrukcijas, rekreacinių teritorijų, objektų įrengimą.

Taip pat siūloma kai kuriose situacijose trumpinti terminus, per kuriuos turi būti priimtas sprendimas dėl poveikio reikšmingumo. Vietoje buvusių 20 darbo dienų atsakingų institucijų bus prašoma priimti sprendimą per 10 darbo dienų, kai vertinamas planų ir programų įgyvendinimo reikšmingumas arba per 15 darbo dienų, kai planuojama ūkinė veikla, neįtraukta į Poveikio aplinkai vertinimo įstatymo 1 ir 2 priedus, bet jos įgyvendinimo reikšmingumas privalo būti įvertintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.