Miškų savininkai pasipiktinę – rengs protesto akciją, keliuose pasirodys miško technika

Tęsdami žemdirbių protesto akciją, sausio 15 d. nuo 10 val. miškų savininkai miško technika išriedės į kelius Kauno apskrityje.

Tęsdami žemdirbių protesto akciją, miškų savininkai miško technika išriedės į kelius Kauno apskrityje.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Tęsdami žemdirbių protesto akciją, miškų savininkai miško technika išriedės į kelius Kauno apskrityje.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2024, 11:17 AM

Pasipiktinę vis blogėjančiomis ūkininkavimo sąlygomis, kuomet privačiose miškų valdose atsirado naujos saugotinos buveinės bei įsigaliojo nauja ūkininkavimo tvarka miškuose, kurie patenka į „Natura 2000“ teritorijas, miškų savininkai žada nesitaikstyti su tokiais sprendimais.

Pasak Privačių miškų savininkų asociacijos (PMSA) vadovės Giedrės Šlevinskės, pastaruoju metu privačių miškų savininkai išgyvena įtampą.

„Naujos saugotinos buveinės dar nėra įteisintos, o kirtimai miško valdose, kuriose bandoma įteisinti europinės svarbos buveines, jau yra sustabdyti. Kirsti negalima, nors žiema tam tinkamiausias metas. Apmaudu, kad apribojimai priimami patylomis, iš anksto apie juos nepranešus. Kalbama apie miško savininkų pareigas, tačiau sąmoningai nutylima apie jų teises. Tai savotiškas privataus turto nacionalizavimas“, – apie privačiose miško valdose susiklosčiusią paradoksalią situaciją kalbėjo G. Šlevinskė.

Per protesto akcijas bus reikalaujama saugomų teritorijų plėtrą vykdyti ne miško savininkų sąskaita – jas plėsti valstybinėje žemėje. Taip pat paaiškinti, kur ir kaip panaudojamos iš miško savininkų surinktos lėšos už parduotos žaliavinės medienos apmokestinimo 5 proc. tarifu mokestį. Bus siekiama uždrausti biokuro tiekimą iš trečiųjų šalių, apeinant sankcijas, bei reikalaujama lengvatinio kuro, skirto naudoti miško ūkio veikloje.

„Miško savininkai tikisi būti išgirsti, todėl kviečiame privačių miškų savininkus susivienyti ir kartu miško technika išvažiuoti į gatves“, – ragina PMSA direktorė.

Sausio pabaigoje miškų savininkai žada jungtis ir į žemdirbių organizuojamą akciją bei miško technika vykti į Vilnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.