Briuselyje ūkininkų protestai nustelbė Europos vadovų susitikimą

Ketvirtadienį, ES vadovams susitikus Briuselyje aptarti finansinės pagalbos Ukrainai, ūkininkai Belgijos sostinėje tęsė kelias dienas vykstančius protestus, per kuriuos traktoriais blokavo eismą mieste.

Graikijos ūkininkai traktoriais paralyžiavo Salonikus.<br> EPA-ELTA nuotr.
Graikijos ūkininkai traktoriais paralyžiavo Salonikus.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 10:02 PM

Briuselio policija teigia, kad nuo trečiadienio į miestą atvyko apie 1 300 traktorių. Ketvirtadienį netoli Europos Parlamento esančioje aikštėje ūkininkai degino padangas ir nuvertė statulą.

Ūkininkai skundžiasi apsunkinančiomis ES taisyklėmis ir pigesnių Ukrainos žemės ūkio produktų konkurencija – jų importui šiuo metu sustabdytas prekybos muitų taikymas.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbánas trečiadienio vakarą buvo nufotografuotas kalbantis su protestuotoju.

V. Orbáno atstovas spaudai Zoltánas Kovácsas socialiniame tinkle „X“ teigė, kad V. Orbanas sakė, jog „Europos Komisija turėtų teikti pirmenybę Europos ūkininkų interesams Ukrainos atžvilgiu, o ne atvirkščiai“.

V. Orbánas buvo specialiai sušaukto vadovų susitikimo dėmesio centre, nes jis buvo vienintelis ES lyderis, grasinęs pasinaudoti veto teise ir blokuoti papildomą finansavimą kariaujančiai Ukrainai. Ketvirtadienį vadovai, įskaitant ir V. Orbaną, susitarė dėl finansavimo.

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje komentuodama protestus Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen sakė: „Labai jautriai reaguoju į žinią, kad ūkininkai yra susirūpinę dėl administracinės naštos“. Ji pažadėjo pasiūlyti naujų priemonių, kad „būtų siekiama sumažinti šią administracinę naštą“.

ES vadovai taip pat aptarė protestus trečiadienio vakarą per vakarienę, žurnalistams sakė Airijos ministras pirmininkas Leo Varadkaras.

„Esu vienas iš daugelio čia esančių vyriausybių vadovų, kurie supranta, kokį spaudimą patiria mūsų ūkininkai, – ketvirtadienį sakė L. Varadkaras. – Ar tai būtų padidėjusios energijos sąnaudos, ar trąšų kainos, ar nauji aplinkosaugos reglamentai – visa tai sluoksnis po sluoksnio gula ant ūkininkų pečių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.