Ispanijos ūkininkai trečią dieną iš eilės tęsia kelių blokadas

Ispanijos ūkininkai ketvirtadienį trečią dieną iš eilės visoje šalyje blokavo kelius, tokiu būdu protestuodami prieš griežtą reguliavimą ir pigesnį importą, o prie demonstracijų pirmą kartą prisijungė pagrindinės Ispanijos ūkininkų sąjungos.

Prie demonstracijų pirmą kartą prisijungė pagrindinės Ispanijos ūkininkų sąjungos.<br>Scanpix.
Prie demonstracijų pirmą kartą prisijungė pagrindinės Ispanijos ūkininkų sąjungos.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2024, 4:28 PM

Kelios lėtai judančių traktorių kolonos išvažiavo į kelius ir sutrikdė eismą, ypač rytiniame Valensijos regione, šiauriniame Astorijos regione ir centriniame Kastilijos-La Mančos regione. Nors antradienį ir trečiadienį aktyvistai daugiausiai mobilizavo protestuotojus per „WhatsApp“, kai kurias ketvirtadienį inicijuotas demonstracijas organizavo trys pagrindinės Ispanijos žemės ūkio sąjungos „Asaja“, „Coag“ ir UPA.

Trečiadienį į antro pagal dydį šalies miesto Barselonos centrą suvažiavo beveik 1 000 traktorių, kurie ten rinkosi priešais regiono vyriausybės būstinę. Dešimtys ūkininkų nakvojo miesto centre, tačiau ketvirtadienio rytą dauguma jų išvyko.

Transporto sektoriaus federacija „Fenadismer“ sakė, kad blokados paveikė 80 000 sunkvežimių, o finansinis poveikis sieks 120 mln. eurų.

Pranešama, kad būta keleto įtemptų akimirkų tarp demonstrantų ir policijos. Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad visoje šalyje buvo sulaikyta 12 asmenų.

Pastarosiomis savaitėmis visoje Europoje įpykę ūkininkai protestuoja dėl didelių degalų kainų, biurokratijos ir su aplinkos apsauga susijusių reikalavimų, numatytų Europos Sąjungos (ES) Bendrojoje žemės ūkio politikoje (BŽŪP) ir žaliojo kurso strategijoje.

Trečiadienį susitikime su žurnalistais Ispanijos žemės ūkio ministras Luisas Planasas sakė, kad padėtis yra „sudėtinga“, ir pakartojo, jog vyriausybė yra pasirengusi dialogui su protestuotojais.

Reaguodamas į protestus, premjeras Pedro Sanchezas pažadėjo supaprastinti BŽŪP įgyvendinimo taisykles ir pagerinti įstatymus, skirtus neleisti, kad ūkininkai vykdytų nuostolingus produkcijos pardavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.