Protestuodami prieš prekių importą iš Ukrainos, Lenkijos ūkininkai užblokavo kelius

Penktadienį lenkų ūkininkai ties kontrolės punktais prie sienos su Ukraina užblokavo kelius ir surengė protestus prieš žemės ūkio produkcijos importą iš karo draskomos kaimyninės šalies.

Lenkijoje protestuojantys ūkininkai.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Lenkijoje protestuojantys ūkininkai.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūras Barauskas

Feb 9, 2024, 12:37 PM

Lenkija buvo viena iš ištikimiausių Ukrainos rėmėjų per beveik dvejus metus trunkančią Rusijos invaziją, tačiau sąjungininkių santykius apkartino trintis ekonomikos srityje.

Lenkijos ūkininkų teigimu, atvėrus Europos Sąjungos rinką ukrainiečių žemės ūkio produkcijai krito kainos ir kilo nesąžininga konkurencija.

Penktadienį ūkininkai pradėjo protesto akcijas prie pasienio kontrolės punktų ir užblokavo kelius, trikdydami eismą kolonomis link didžiųjų miestų lėtai judančių traktorių.

„Kitokio pasirinkimo neturime“, – naujienų agentūrai AFP sakė protesto akcijos prie Dorohusko Ukrainos pasienio punkto organizatorius Marcinas Wilgosas, stovėdamas šalia plakato, kuriame ES raginama uždrausti grūdų ir cukraus importą iš Ukrainos.

„Ne pagal ES standartus ir procedūras pagamintos produkcijos iš Ukrainos importas mus labai slegia“, – kalbėjo keturiasdešimtmetis M. Wilgosas, kuris pats yra ūkininkas.

Akciją mažiausiai 250 vietovių organizuoja pagrindinė Lenkijos ūkininkų sąjunga, kuri pranešė, kad protestai tęsis iki kovo 10 d.

Penktadienį valstybinio radijo paklaustas apie šiuos protestus, Lenkijos žemės ūkio ministras Czeslawas Siekierskis pasakė, kad ūkininkai turi „pagrįstų lūkesčių ir reikalavimų“ apriboti perteklinį importą iš Ukrainos.

Buvusi dešiniųjų pažiūrų Lenkijos vyriausybė uždraudė iš Ukrainos įvežti grūdus ir šio draudimo neatšaukė, nors spalį įvykusius rinkimus laimėjo ir į valdžią atėjo nauja proeuropietiška koalicija.

Cz. Siekierskis pasakė, kad Lenkija tariasi su Ukraina, kaip galima būtų išspręsti šį klausimą, tačiau neatmetė galimybės, kad gali būti uždrausta importuoti ir kitų grupių produkciją.

„Jei importo apimtys būtų per didelės, tokį draudimą gali tekti įvesti cukrui. Galbūt paukštienai“, – kalbėjo Cz. Siekierskis, pridurdamas, kad vyriausybė ketina kelti šį klausimą derybose su Kyjivu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.