Ukrainą papiktino lenkų ūkininkų protestai pasienio punktuose

Ukraina pirmadienį paragino savo kaimynę Lenkiją imtis veiksmų prieš „ksenofobiją“, po to, kai abiejų sąjungininkių pasienyje protestuojantys lenkų ūkininkai ant žemės išpylė į ES vežamus ukrainietiškus grūdus. Lenkijos prokuratūra pranešė dėl šio įvykio pradėjusi tyrimą.

Ukraina pirmadienį paragino savo kaimynę Lenkiją imtis veiksmų prieš „ksenofobiją“.<br>Scanpix.
Ukraina pirmadienį paragino savo kaimynę Lenkiją imtis veiksmų prieš „ksenofobiją“.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-12 15:15, atnaujinta 2024-02-12 17:11

Lenkijos prokurorai pranešė, kad pirmadienį pradėjo tyrimą dėl incidento Ukrainos pasienyje po to, kai pasirodė vaizdai, kaip protestuojantys ūkininkai iš ukrainiečių sunkvežimių ant kelio išpila grūdus.

Pradėtas tyrimas dėl „muitinės apsaugos pažeidimo ir turto niokojimo“, AFP sakė Liublino apygardos prokuratūros atstovė spaudai. Ukraina paragino Lenkiją „nubausti“ kaltininkus.

Kiek anksčiau Lenkijos policija pranešė tirianti incidentą, kuomet ūkininkai sekmadienį sustabdė ukrainietiškus grūdus per sieną vežantį sunkvežimį ir išpylė jo krovinį.

Socialiniuose tinkluose paviešintuose vaizduose matyti vidury kelio išbarstyta žemės ūkio produkcija. Tuo tarpu ūkininkai visoje Lenkijoje blokavo kelius, protestuodami prieš ukrainiečių konkurenciją ir griežtus ES reglamentus.

Vos prieš kelias savaites iki šio incidento Lenkijos vežėjai nutraukė du mėnesius trukusią pasienio blokadą.

„Mūsų šalių pasienyje vėl eskaluojamas smurtas“, – kalbėjo Ukrainos ekonomikos ministro pavaduotojas Tarasas Kačka.

„Nulinė lenkų valdžios reakcija į krovinio sunaikinimą tik dar labiau paskatins ksenofobiją ir politinį smurtą“, – pridūrė jis.

Po to, kai Rusija 2022 m. užpuolė Ukrainą, Lenkija priėmė daugiau nei milijoną pabėgėlių iš kaimyninės šalies, tačiau pastaraisiais mėnesiais dėl ekonominių ginčų ir tarp dešiniųjų pažiūrų lenkų rinkėjų tvyrančių antiukrainietiškų nuotaikų jos santykiai su Kyjivu tapo įtempti.

Netoli sienos su Lenkija esančio Ukrainos Lvivo miesto meras pasmerkė ukrainietiškų grūdų sunaikinimą karo metu.

„Ukrainiečiai tiesiogine to žodžio prasme savo krauju laisto laukus, kuriuose auga šie javai“, – socialiniuose tinkluose rašė Andrijus Sadovas.

„Imti kviečių derlių lauke, kuriame vyko karo veiksmai – tas pats, kaip dirbti išminuotoju“, – pridūrė jis, pavadindamas grūdus išpylusius asmenis „prorusiškais provokatoriais“.

Lenkų vežėjų protesto organizatorius Rafalis Mekleris pirmadienį puolė ginti grūdus išpylusius ūkininkus ir pareiškė pats esąs netoli sienos.

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų politikas R.Mekleris teigė, kad Ukraina – „išsigimusi“ šalis, kuriai atstovauja nacių kolaborantas Stepanas Bandera – būtent šiuo istoriniu faktu remiasi ir Rusija, kad pateisintų savo invaziją Ukrainoje.

Lenkų vežėjai, norintys, kad jų konkurentams iš Ukrainos vėl būtų įvesti apribojimai įvažiuoti į ES, pažadėjo pratęsti plataus masto sienos blokadą, jei jų reikalavimai nebus įvykdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.