Lenkijos ūkininkai užblokavo pagrindinį kelią į Vokietiją

Lenkijos ūkininkai sekmadienį, vasario 25 d., užblokavo pagrindinį greitkelį į Vokietiją protestuodami prieš ES taisykles ir mokesčius. Ūkininkai visoje Europoje jau kelias savaites vykdo protesto akcijas dėl, jų teigimu, pernelyg griežtų aplinkosaugos taisyklių, konkurencijos dėl pigaus importo iš ES nepriklausančių šalių ir mažų pajamų.

Lenkijos ūkininkų protestas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Lenkijos ūkininkų protestas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2024, 4:54 PM

Sekmadienį Lenkijos ūkininkai užblokavo A2 greitkelį netoli Slubicių, esančių rytiniame pasienyje su Vokietija.

„Blokada prasidėjo 14 val. (Lietuvos laiku). Sustabdytas eismas abiejose A2 greitkelio pusėse“, – AFP sakė vietos policijos atstovė spaudai Ewa Murmylo.

Iš pradžių ūkininkai planavo 25 dienas truksiančią blokadą, bet po derybų su vietos atstovais, įmonėmis ir vežėjais planą sumažino. Pasak vieno iš Lenkijos ūkininkų organizatorių Dariuszo Wrobelo, nuspręsta „kelią atblokuoti tikriausiai rytoj“, pirmadienį. „Tai priklausys nuo dalykų, kurių negalime numatyti“, – sakė jis AFP.

Pirmadienį Briuselyje įvyks ES žemės ūkio ministrų susitikimas, kuriame planuojama aptarti naujus Europos Komisijos pasiūlymus keisti nepasitenkinimą sukėlusias taisykles, pavyzdžiui, sumažinti produkcijos patikrinimų skaičių.

Lenkijos ūkininkai labiausiai kritikuoja vadinamąjį ES Žaliąjį kursą, kuriuo numatyta pertvarkyti energetikos, transporto ir mokesčių politiką. Šis pasiūlymų rinkinys – vienas iš būdų, kuriais 27 valstybės narės siekia sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Ūkininkai taip pat blokavo sienos su ES nepriklausančia Ukraina pasienio kontrolės punktus. Šitaip jie tvirtina smerkiantys nesąžiningą konkurenciją, kurią sudaro pigesnė karo nualintos kaimyninės šalies produkcija.

Lenkijos pareigūnai penktadienį nepriėmė Ukrainos premjero vadovaujamos delegacijos, kuri siekė išsklaidyti įtampą, kilusią dėl kelias savaites trukusių Lenkijos ūkininkų protestų prie bendros sienos.

Lenkijos valdžios institucijos teigė, kad niekad nepritarė susitikimui pasienyje dėl demonstracijų, kurios, pasak Ukrainos, kelia grėsmę jos eksportui ir stabdo svarbiausių ginklų tiekimą karui su Rusija, kuris tęsiasi jau trečius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.