Pakeitė datą, nuo kada ūkininkai gali laukus tręšti mėšlu

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas teigia, kad susitarė su antradienį, kovo 12 d., protestavusiais ūkininkais, reikalavusiais sutrumpinti draudimo tręšti mėšlu laikotarpį. Anot jo, priimtas kompromisas, kad atšilus orams ūkininkai gali mėšlu tręšti savo laukus jau nuo kovo 1 d.

Prie Aplinkos ministerijos protestavę ūkininkai reikalavo pakeisti mėšlo tręšimo draudimo terminą į gruodžio 1 d. – kovo 1 d.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prie Aplinkos ministerijos protestavę ūkininkai reikalavo pakeisti mėšlo tręšimo draudimo terminą į gruodžio 1 d. – kovo 1 d.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2024, 9:44 AM, atnaujinta Mar 14, 2024, 9:45 AM

„Antradienį padėtas parašas ir, man atrodo, kompromisas rastas. Tik reikia įvardinti, kad neturi būti viskas gamtos sąskaita daroma“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė S.Gentvilas.

„Dabar esame priėmę kompromisą, kad, atsižvelgiant į gamtines sąlygas ir atšilus orams, nuo kovo 1 d. atsiranda galimybė išvežti mėšlą į laukus. Bet čia yra ūkininkų infrastruktūros pakankamas neturėjimas: ūkininkams trūksta vietos talpinti besikaupiančias srūtas ir jie nori tai išvežioti po laukus. Tai stumia juos išvežti mėšlą į laukus anksčiau, kai dar įšalas ne visada išėjęs“, – aiškino jis.

Anot Aplinkos ministerijos svetainėje pateiktos informacijos, šiuo metu laukus draudžiama mėšlu tręšti nuo lapkričio 15 d. iki kovo 20 d., išskyrus atvejus, kai Žemės ūkio ministerija paskelbia ankstesnę tręšimo laikotarpio pradžią.

Tuo metu antradienį prie Aplinkos ministerijos protestavę ūkininkai reikalavo pakeisti mėšlo tręšimo draudimo terminą į gruodžio 1 d. – kovo 1 d.

Aplinkos ministro vertinimu, ūkininkų problemas dėl mėšlo sukėlė dėl lietingos žiemos persipildžiusios talpyklos. Visgi, jo manymu, dar nėra tinkamas laikas tręšti laukus, mėšlas nubėgs į vandens telkinius, kas prisidės prie jų blogos būklės ir „žaliavimo“.

„Ant įšalusios žemės esantis mėšlas nubėga į upes ir upelius. Ir dėl to žaliuoja pusė mūsų upių, žaliuoja Kuršių marios“, – kalbėjo S.Gentvilas.

Antradienį prie Aplinkos ministerijos protestavo keliolika iš Telšių atvykusių ūkininkų. Jie reikalavo pakeisti mėšlo tręšimo draudimo terminą ir naikinti mėšlo tręšimo planui keliamus perteklinius reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.