ES rengia didesnius muitus rusiškiems grūdams

Europos Komisija nori taikyti didesnius muitus rusiškų grūdų importui. Institucija parengė atitinkamą pasiūlymą, ketvirtadienio vakarą po ES šalių lyderių pokalbių Briuselyje sakė Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. Aukštesni tarifai be grūdų būtų įvesti ir kitiems žemės ūkio produktams iš Rusijos ir Baltarusijos.

Europos Komisija nori taikyti didesnius muitus rusiškų grūdų importui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Europos Komisija nori taikyti didesnius muitus rusiškų grūdų importui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Strimaitytė

Mar 22, 2024, 8:30 AM

Be to, anot U. von der Leyen, bus siekiama, kad kad Ukrainoje pavogti grūdai nebūtų padavinėjami ES. Rusiški grūdai neturi destabilizuoti ES rinkos, o Rusija neturi gauti naudos iš šių prekių eksporto, pažymėjo pirmininkė.

Eurostato duomenys rodo, kad ES šalys pastaraisiais metais smarkiai padidino savo grūdų importą iš Rusijos. Prieš karą 2020 ir 2021 m. iš Rusijos į ES buvo importuota grūdų atitinkamai už beveik 120 mln. eurų (2020 m.) ir daugiau kaip 290 mln. eurų (2021 m.). 2022-aisiais ši suma siekė 325 mln., o po metų – beveik 440 mln. eurų.

Virtinė ES šalių prieš viršūnių susitikimą laiške Europos Komisijai pareikalavo parengti rusiškų grūdų importo ribojimus. Rusija iš lėšų, gautų už grūdų eksportą į ES, be kita ko, finansuoja karą Ukrainoje, sakoma laiške, kurį pasirašė Čekijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos žemės ūkio ministrai. Be to, Komisija esą turi įvertinti, kaip būtų galima toliau riboti rusiškių ir baltarusiškų žemės ūkio produktų įvežimą.

ES iš tikrųjų nenorėjo riboti žemės ūkio produktų importo ir eksporto. Komisijoje dabar argumentuojama, kad muitai nėra sankcijos. Be to, esą būtų užtikrinta, kad tarifai bus taikomi tik importui, kuris lieka ES. Rusiškas eksportas į kitus pasaulio regionus dėl to nepabrangtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.