K. Navickas: didesnių muitų taikymas ES mastu išspręstų rusiškų grūdų importo keliamas problemas

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas abejoja, kad visos Europos Sąjungos (ES) šalys galėtų sutarti dėl rusiškų grūdų importo draudimo.

Kęstutis Navickas.<br>Lrytas.lt foto montažas.
Kęstutis Navickas.<br>Lrytas.lt foto montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

2024-04-11 10:16, atnaujinta 2024-04-11 10:26

Visgi, pasak jo, padidintų muitų užtektų, kad šie grūdai prarastų savo konkurencingumą ir nustotų veikti Europos rinką.

„Importo draudimui reikia vienbalsiškumo. Ir kai yra valstybės, kurios yra palankios Rusijai, to vienbalsiškumo nematytume“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė K. Navickas.

„Muito įvedimas sprendžia problemą, nes dėl kainos produkcija tampa nekonkurencinga Europos Sąjungos vidaus rinkoje“, – paaiškino jis.

Anot ministro, tokius padidintus tarifus būtų galima taikyti ir kitoms rusiškoms žemės ūkio prekėms. Jo teigimu, kelios ES šalys jau palaiko tokią idėją.

„Dabar telkiame šalis, kurios palaikytų mūsų idėją. Keletą palaikančiųjų turime. Ir netrukus, balandį, bus Europos Vadovų Tarybos posėdis. Ir norime, kad išvadoje plėstųsi produktų sąrašas, tą sakome Žemės ūkio taryboje, sakėme neformaliuose susitikimuose. Ir toliau dirbsime, kad produktų sąrašas išsiplėstų“, – komentavo ministras.

K. Navickas nemano, kad visiškas rusiškų grūdų importo draudimas į Baltijos šalis išspręstų tokios produkcijos keliamas problemas.

„Jeigu uždraudžiame mes, Latvija ir galbūt Estija, tai nekeičia, kad kitos šalys gali įvežti grūdus. Ir kai grūdai patenka į ES vidaus rinką, ta produkcija gali toliau laisvai keliauti per sąjungos šalis, – sakė jis.

ELTA primena, kad Europos Komisija (EK) siūlo taikyti didesnius muitus rusiškų grūdų importui.

Tačiau prezidentas Gitanas Nausėda ragina nesustoti ir įvesti tarifus taip pat kitiems žemės ūkio produktams iš minėtų šalių.

Anot komisijos pirmininkės Ursula von der Leyen, siekiama, kad Ukrainoje pavogti grūdai nebūtų padavinėjami ES.

Rusiški grūdai neturi destabilizuoti ES rinkos, o Rusija neturi gauti naudos iš šių prekių eksporto, pažymėjo pirmininkė.

ES siekia, kad Rusija būtų „priversta atsisakyti“ pajamų, kurias ji naudoja finansuoti savo karą Ukrainoje, tuo tikslu nustatydama „pernelyg didelius tarifus“ grūdams ir kitoms į šalių bloką įvežamoms prekėms.

Kovo mėn. K. Navickas, kartu su Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Čekijos žemės ūkio ministrasi kreipėsi į EK, ragindami uždrausti grūdų importą iš Rusijos ir Baltarusijos į ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.