Baigėsi „Klaipėdos naftos“ ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto karas

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto ir UAB „Klaipėdos nafta“ nesutarimai prieš pasirašant sutartį dėl suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGD) statybos, trečiadienį vykusiame Premjero Andriaus Kubiliaus bei bendrovių atstovų susitikime buvo išspręsti, sakė A. Kubilius. „Turėjome galimybę aptarti, kaip turi būti toliau vykdomi visi darbai, ir radome visus sutarimus bei sprendimus. Paaiškėjo, kad dėl kai kurių dalykų turi susitarti ne pačios įmonės, o tuos dalykus turime spręsti Vyriausybės lygyje, nes tai jau nebe įmonių susitarimo reikalai. Sutarėme, kad jau pirmadienį Vyriausybės pasitarime aptarsime, kaip tie reikalai turi būti sprendžiami. Tas problemas, kurios buvo iškilusios, mano manymu, vakar pasitarime išsprendėme“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A. Kubilius.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto ir UAB „Klaipėdos nafta“ nesutarimai buvo išspręsti.<br>V. Ščiavinskas.
Klaipėdos valstybinio jūrų uosto ir UAB „Klaipėdos nafta“ nesutarimai buvo išspręsti.<br>V. Ščiavinskas.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt

Jun 28, 2012, 11:00 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 4:15 PM

Kaip vieną iš dalykų, kuriuos dar reikia nuveikti Vyriausybei, A. Kubilius išskyrė klausimo, kaip ateityje Klaipėdos uosto investicijos į reikalingos krantinės statybą turės būti grąžintos, sprendimą.

Abiems bendrovėms, pasak Premjero, dabar lieka tik atlikti techninius darbus. „Toliau lieka tik techniniai dalykai, kuriuos tarpusavyje įmonės turi baigti derinti, ir turime toliau įgyvendinti visus reikalingus darbus pagal labai griežtą ir aiškų kalendorių“ , - pažymėjo Vyriausybės vadovas.

Pačių nesutarimų tarp bendrovių masto A. Kubilius siūlė nesureikšminti. „Tai eilinis darbo susitikimas svarstant ir įgyvendinant tokį svarbų strateginį projektą. Jis nebuvo kažkuo ypatingas. (...) Tokie susitikimai yra reguliarūs, sprendžiame ir dideles problemas, ir mažesnes problemas“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Lrytas.lt primena, kad praėjusį penktadienį uostamiestyje vykusiame Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtojimo tarybos posėdyje, kuriame svarstytas SGD terminalo statybos Klaipėdos uoste klausimas, Uosto direkcijos generalinis direktorius Eugenijus Gentvilas pareiškė, kad sutarties su AB „Klaipėdos nafta“, kurios projektą uosto direkcija gavo birželio 14-ąją, nepasirašys, nes jos pasirašymui nepritaria uosto direkcijos valdyba.

Negalutiniais skaičiavimais, Klaipėdos uosto direkcijos investicijos į SGD terminalą viršytų 230 mln. litų. Per 2012-2014 metus direkcija savo planuose šiam objektui buvo numačiusi skirti 123 mln. litų. Be to, per šiuos trejus metus Uosto direkcijos dalies pelno, t. y. 50 proc., paėmimas į valstybės biudžetą, sudarytų 130 mln. litų. Vadinasi, Klaipėdos uosto ir jame dirbančių krovos kompanijų plėtra praktiškai būtų žlugdoma, teigia uoste dirbantys verslininkai. Pasak Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidento Aloyzo Kuzmarskio, negalima žudyti vieno vaiko tam, kad išgyventų kitas.

Pasak „Klaipėdos naftos“ generalinio direktoriaus Roko Masiulio, Uosto direkcijos atstovai ištraukia skaičius iš konteksto ir neteisingai juos vertina. Jis priminė, kad statyti SGD terminalą nėra bendrovės sumanymas - tai Lietuvai reikalingas projektas. Jo manymu, tai, kad tiek viena, tiek kita pusė skirtingai traktuoja tuos pačius dalykus, matyt, yra teisininkų bėdos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.