A. Sekmokas aiškina, kad dėl nesertifikuotų konteinerių jokių kompromisų su „Nukem/GNS“ nebus

Lietuva nenusileis milijardinės

"Tai saugumo reikalavimai, ir čia negali būti jokių kompromisų“, - ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.<br>R. Neverbickas
"Tai saugumo reikalavimai, ir čia negali būti jokių kompromisų“, - ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 12, 2012, 1:30 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 5:30 AM

„Jeigu konteineriai nėra sertifikuoti, į juos krauti branduolinį kurą negalima. Tai saugumo reikalavimai, ir čia negali būti jokių kompromisų“, - ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Ignalinos AE teigia, kad Vokietijos „Nukem/GNS“ konsorciumo pagaminti 150 konteinerių, iš kurių 4 jau atvežti į Visaginą, neatitinka techninių projekto sąlygų, neturi reikalingų sertifikatų.

Iki liepos 15-osios Lietuva turi susitarti su Vokietijos bendrovių „Nukem Technologies“ ir GNS konsorciumu, kaip išspręsti GNS gaminamų ir elektrinei tiekiamų panaudoto branduolinio kuro konteinerių tinkamumo problemą - tam reikia pakeisti Lietuvai nenaudingos sutarties su „Nukem“ sąlygas. Pasak žiniasklaidos, kitaip elektrinės uždarymo projekto finansavimas tarptautinių donorų lėšomis gali būti sustabdytas.

Tačiau A. Sekmokas išreiškė abejonę, kad derybos su „Nukem“ bus baigtos numatytu laiku: “Ne tiek svarbu pačios derybos ir jų trukmė, kiek svarbus rezultatas - 2013 metais baigti B1 ir kitus projektus (B2/3/4 - BNS). Toks yra tikslas. Jeigu tam reikės dar kelių savaičių, nematau problemų. Matyčiau jas, jeigu derybos baigtųsi neužtikrinant saugumo arba datos (darbų pabaigos - BNS) nebūtų įgyvendinamos“.

Penktadienį į Vilnių atvyksta Europos Komisijos energetikos generalinio direktorato branduolinės energetikos padalinio direktorius Peteris Farossas, kuriam bus pristatyta derybų su „Nukem/GNS“ eiga.

P. Farossas anksčiau yra pareiškęs, kad IAE nesugebant susitarti su laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos (B1) statybos rangovais, kaip išspręsti konteinerių ir krano tinkamumo klausimus, taip pat nesusitariant dėl panaudoto kuro charakteristikų, netenka prasmės tolesnis IAE uždarymo projektų įgyvendinimas, taip pat ir kietųjų branduolinių atliekų perdirbimo ir saugojimo komplekso (B2/3/4) statyba.

Praėjusiųjų metų pabaigoje IAE ir Energetikos ministerija sutiko padengti susidariusį kietųjų branduolinių atliekų perdirbimo ir saugojimo komplekso finansavimo deficitą, siekusį 78 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.