Ministras apie šilumos ūkį tebetyli, o premjeras pučia miglą

Nors Vyriausybė tvirtai pažadėjo šilumos ūkio pertvarką aptarti ir su šilumos gamintojais, ir su vartotojais, kol kas reformos esmė ir detalės laikomos paslaptimi.

Ministras A.Sekmokas (dešinėje) ir premjeras A.Kubilius vengia pateikti atsakymus dėl šilumos ūkio pertvarkos.<br>V. Ščiavinskas
Ministras A.Sekmokas (dešinėje) ir premjeras A.Kubilius vengia pateikti atsakymus dėl šilumos ūkio pertvarkos.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Aug 20, 2012, 6:57 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:37 AM

Premjeras Andrius Kubilius praėjusią savaitę priminė, kad pagrindinėms šilumos ūkio reformos nuostatoms pritarta jau pavasarį, tačiau kaip atrodys pats įstatymo projektas ir jo teisiniai mechanizmai, esą paaiškės tik vėliau.

„Mums reikia tokių permainų, kurios garantuotų, kad vartotojai turėtų galimybę gauti pačias efektyviausias šilumos tiekimo paslaugas, o tai galima pasiekti tik tuo atveju, jei garantuota pati efektyviausia konkurencija”, – kalbėjo premjeras.

Nuomonės – skirtingos

Bet energetikos ekspertai tvirtina, kad gamybos ir tiekimo atskyrimas norimo efekto neduos, o tik pabrangins šilumą gyventojams.

A. Kubilius skeptiškai įvertino pastabas, kad trečiasis ES energetikos paketas, pritaikytas centralizuotai tiekti šilumą, tik padidins šildymo kainą: „Pasiklausius ekspertų atrodo, kad šilumos ūkyje nieko nereikia keisti.”

Atsakymų iki šiol nesulaukia

Rugpjūčio 9 dieną Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA) kreipėsi į energetikos ministrą Arvydą Sekmoką reikalaudama supažindinti šilumos ūkio rinkos dalyvius su ministerijos rengiamu įstatymo projektu dėl planuojamos šilumos ūkio reformos.

Tačiau ministras tyli, o premjeras, anot asociacijos atstovų, nepasako nieko konkretaus.

„Iki šiol negavome jokio atsakymo į raginimą supažindinti su rengiamu projektu.

Tokią ministro veiklą galima vertinti kaip politikavimą prieš artėjančius rinkimus”, – sakė LŠTA tarybos pirmininkas Andrius Janukonis.

Asociacija ketina siųsti A. Sekmokui dar vieną laišką. Energetikos ministerija įstatymo projektą, numatantį šilumos gamybos ir tiekimo veiklų atskyrimą, žada pateikti Vyriausybei po atostogų.

Vartotojai baiminasi apgaulės

Pavojaus signalus Vyriausybei dėl paslaptingos šilumos ūkio reformos siunčia ir vartotojai.

„Ministro A. Sekmoko reputacija ir kompetencija tokia skurdi, kad visų daugiabučių namų gyventojų vardu esu priverstas prašyti jo susilaikyti nuo bet kokių reformų likus vos daugiau kaip mėnesiui iki šios Vyriausybės kadencijos pabaigos”, – praėjusią savaitę pareiškė Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidentas ir Vilniaus daugiabučių namų savininkų asociacijos vadovas Juozas Antanaitis.

Jo tvirtinimu, svarbių reformų negalima įgyvendinti skubotai, juolab kad energetikos ministras priėmė gana daug nelogiškų, nekompetentingų sprendimų, kurie sukėlė tikrą chaosą būsto srityje.

„Pakanka prisiminti karšto vandens tiekėjo pasirinkimo peripetijas, šilumos tiekėjų ir daugiabučių namų vidaus šildymo sistemų prižiūrėtojų veiklų atskyrimą, prievartinį šilumos punktų perdavimą vartotojams.

Tai nedavė teigiamo efekto, kaip ir prieš reformą ministro pažadėtas atpigimas.

Priešingai, daugiabučių gyventojai sulaukė daug didesnių išlaidų. Dar iki šiol būsto savininkai yra sukiršinti, o tarp bendrijų – sumaištis”, – dėstė J.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.