Iki degalų kainos rekordo liko vos vienas žingsnis

Degalų kainos artėja prie naujų aukštumų. Balandį šokiravę, o liepos mėnesį leidę sutaupyti degalinių švieslenčių skaičiai rudeniop nemažės.

Litras benzino Lietuvoje ir vėl kainuoja daugiau nei penkis litus.<br>V. Ščiavinskas
Litras benzino Lietuvoje ir vėl kainuoja daugiau nei penkis litus.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis ("Lietuvos rytas")

2012-08-21 14:39, atnaujinta 2018-03-17 06:18

Prognozės, kad naftos kaina sustos ties 100 JAV dolerių už barelį riba, nepasitvirtino.

Lietuvoje litras populiariausio 95 markės benzino jau kainuoja daugiau nei 5 litus, nors reikšmingų priežasčių naftai brangti nėra.

Degalų prekeiviai yra pastebėję, kad benzino kainai vėl persiritus per 5 litų ribą vartotojai su tuo jau apsiprato. Tiesa, mažųjų tinklų degalinės stengiasi kol kas laikyti 4,98–4,99 lito už litrą kainą.

Praėjusią savaitę „Orlen Lietuvos” didmeninė benzino kaina siekė 4,77 lito už litrą – buvo 14 centų didesnė nei prieš dvi savaites. Nuo liepos pradžios didmeninė kaina šoktelėjo 43 centais. Toks pat šuolis matyti ir degalinėse.

Dešimčia centų per savaitę ūgtelėjo ir dyzelino kaina, o nuo liepos mėnesio pradžios – net 50 centų už litrą.

Gali būti, kad jau netrukus naftos kaina susilygins su balandžio mėnesį pasiektu rekordu.

Tąkart didmeninė „Orlen Lietuva” benzino kaina siekė 4,81 lito už litrą.

„Nenoriu tikėti, kad degalų kainos lips virš balandžio mėnesio aukštumų, nes padėtis naftos rinkoje nėra tokia sunki – pasiūla ir paklausa gana subalansuota”, – aiškino banko „Finasta” Rinkos kapitalo fondų analitikas Tadas Povilauskas.

Tačiau priežasčių jai brangti pakanka tiek Rytuose, tiek Vakaruose.

Pasak analitiko, kainą pučia lūkesčiai dėl Europos centrinio banko veiksmų palaikant ekonomikos augimą, taip pat laukiama JAV federalinio rezervų banko sprendimų.

„Tačiau lūkesčiai turėtų imti blėsti, nes kol kas nei vieni, nei kiti jokių veiksmų nesiėmė”, – sakė T. Povilauskas.

Be to, Šiaurės jūroje sparčiai mažėja naftos išgavimas. Per artimiausius du mėnesius čia bus laikinai sustabdytas vienas didžiausių naftos telkinių.

Dar viena nemaloni tendencija – „Urals” nafta brangsta sparčiau nei „Brent”, o kainos beveik susilygino. Įmonė „Orlen Lietuva” perdirba būtent „Urals” naftą.

Analitikai dar pavasarį prognozavo šios naftos pigimą. Mat įvedus embargą Irano naftai pirkėjai Europoje atsisuko į „Urals”, kaip į panašios kokybės naftą.

Euro kurso smukimas dolerio atžvilgiu irgi lemia naftos brangimą, mat už šią žaliavą paprastai atsiskaitoma JAV doleriais.

Degalų prekeiviai ir vairuotojai dabar jau tik su ilgesiu mena liepos pradžią, kai litras benzino kainavo puse lito mažiau nei dabar.

„Tai labai juntama. Lietuviui 50 centų – didelis skirtumas, tad žmonės daugiau važinėjo, kai litras benzino kainavo apie 4,50 lito”, – sakė Lietuviškų degalinių sąjungos tarybos pirmininkas Romandas Sadauskas.

Tiesa, kad ir kokia kaina laikytųsi, verslininkai neabejoja – rugsėjis bus pelningas. „Taip jau tradiciškai susiklostė, kad rugsėjį lietuviai važinėja daug. Vartojimas sparčiai kris vėlyvą rudenį, tik nežinia, ar smarkiai”, – svarstė R. Sadauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.