„Lietuvos energija“ įgyvendins Kruonio HAE plėtros projektą

Valstybės valdomos elektros gamybos grupės „Lietuvos energija“ po metus užtrukusių svarstymų apsisprendė įrengti penktąjį agregatą Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje (HAE). Maždaug 350-400 mln. litų vertės projektą tikimasi įgyvendinti per trejus metus. 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 29, 2012, 2:06 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:07 AM

Kruonio HAE bus statomas 225 megavatų galios asinchroninis hidroagregatas. Įrangos tiekėjo, statybos ir montavimo rangovo konkursą numatoma paskelbti iki šių metų pabaigos, o agregatas būtų pastatytas iki 2015 metų pabaigos, kai numatoma nutiesti elektros jungtis su Švedija ir Lenkija. 

„Naujasis asinchroninis agregatas, kuris skirsis nuo dabartinių, pirmiausia reikalingas dėl jo lankstumo, nes galės susiurbti ne fiksuotą dydį - 200 megavatvalandžių elektros, o ir 120, ir 160, ir 180, ir 200. Tai labai svarbu dėl atsinaujinančių šaltinių plėtros. Be to, jis svarbus dėl reguliavimo, kai, tarkime, reikės pagaminti daugiau elektros, o vėliau - ją susiurbti. Atsiradus jungtims su Švedija ir Lenkija, pastačius naują Visagino atominę elektrinę, sinchronizavus elektros sistemą su kontinentine Europa, mums reikės daugiau rezervo“, - sakė „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

Anot jo, per pusantrų metų, kai buvo nutrauktas pirmasis konkursas, įmonė iš naujo įvertino projektą technologine ir rinkos, verslo prasme. 

„Buvo svarstomos kelios alternatyvos - ar statyti du mažesnio galingumo, ar vieną didesnio galingumo agregatą. Nutarėme, kad turime pasilikti prie šio sprendimo. Mes tik patikslinome ankstesnes technines specifikacijas ir važiuojame į priekį“ - sakė D.Misiūnas. Jo teigimu, didžioji projekto dalis bus technologinė įranga, kita dalis - naujo vamzdžio statyba.   

Penktojo agregato įrengimas leistų greitai keisti elektrinės galingumą: didinti elektrossistemos reguliavimo galių diapazoną ir patikimai reguliuoti vėjo jėgainių balanso netolygumus, kylančius dėl kintančio jų gamybos režimo. 

2010 metais „Lietuvos energija“ jau buvo paskelbusi 300 mln. litų preliminarios vertės Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) 250 megavatų galios penktojo hidroagregato įrengimo rangovo konkursą, tačiau 2011-ųjų kovą konkursas buvo nutrauktas. 

1978 metais pradėtos statyti Kruonio HAE pirmasis agregatas pradėjo veikti 1992 metais, paskutinis - ketvirtasis - 1998 metais. Šiuo metu Kruonio HAE galingumas yra 900 MW.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.