Šilumininkai sunerimę, kad reforma slepiama nuo visuomenės

Jau trečią mėnesį jokių atsakymų iš energetikos ministro A. Sekmoko nesulaukianti Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA) pakartotinai prašo informacijos apie ministerijos esą planuojamą šilumos ūkio reformą. Šilumos tiekėjai sako esantys sunerimę ir nustebę, kodėl reforma rengiama visuomenei už akių, todėl kyla įtarimų, jog valdžia nuo vartotojų slepia ka-ką svarbaus.

Artėjantis šildymo sezonas gali būti labai brangus.<br>V.Balkūnas.
Artėjantis šildymo sezonas gali būti labai brangus.<br>V.Balkūnas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 6, 2012, 2:22 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:17 PM

„Tiesiog nesuprantama, kodėl ministras, žiniasklaidoje noriai kalbėjęs apie šilumos ūkio esą laukiančią reformą, su Energetikos ministerijos ruošiamu įstatymo projektu atsisako supažindinti šilumos ūkio rinkos dalyvius. Kodėl reforma ruošiama už akių? Ar ministras kažką nori nuslėpti nuo žmonių, kurie žiemą mokės už šilumą? Demokratinėse valstybėse taip nėra daroma“, - teigė LŠTA tarybos pirmininkas Andrius Janukonis.

A. Sekmokas žiniasklaidoje yra užuominomis anonsavęs, kad rugpjūtį po atostogų susirinkus Vyriausybei, Energetikos ministerija svarstymui pateiks įstatymo projektą, numatantį šilumos gamybos ir tiekimo veiklų atskyrimą.

Šilumos ūkio rinkos dalyviams ministerijos esą ruošiami dokumentai iki šiol nėra atskleisti, nors A. Sekmokas žiniasklaidoje žadėjo, kad bus „diskutuojama su visuomene, su šilumininkais“.

„Nors planai atskirti šilumos gamybos ir tiekimo veiklas Lietuvos ir užsienio ekspertų vertinami skeptiškai, su konkrečiomis ministerijos esą planuojamos reformos detalėmis susipažinti neįmanoma“, - sakė A. Janukonis.

Eksperimentas atskirti šilumos gamybos ir tiekimo veiklas valstybės mastu iki šiol nebuvo įgyvendintas jokioje pasaulio šalyje. Lietuvos energetikos ekspertai tvirtina, kad gamybos ir tiekimo atskyrimas norimo efekto neatneš ir tik pabrangins šilumą gyventojams.

Taip pat paaiškėjo, kad A. Sekmoko kalbos, esą Lietuvoje planuojama šilumos ūkio pertvarka atitinka trečiojo ES energetikos paketo reikalavimus, prasilenkia su tikrove. Tai LŠTA asociacijai patvirtino tarptautinės šilumos tiekėjų asociacijos „Euroheat&Power“ prezidentas Birger Lauersen.

A. Janukonis patikino, kad LŠTA sieks oficialaus Energetikos ministerijos atsakymo ir į kitą svarbų klausimą, aktualų visiems centralizuotai besišildantiems šalies gyventojams.

„Asociacija dar vasaros pradžioje Energetikos ministerijai pateikė siūlymą įgyvendinti trumpalaikę priemonę, kuri leistų iki 4 ct/kWh sumažinti šilumos kainas visiems Lietuvos gyventojams. Deja, iki šiol negavome jokio oficialaus atsakymo į siūlymą perkelti elektros gamybą iš Elektrėnų elektrinės į termofikacines elektrines didžiuosiuose miestuose“, - sakė A. Janukonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.