Druskininkuose statoma biokuro katilinė leis sumažinti šildymo kainą

Druskininkuose pradėti biokuro katilo statybos darbai. Šiluma, naudojant biokurą, kurorto gyventojams bus pradėta gaminti po metų. Į naujos biokuro katilinės įrengimą kurorte bus investuota beveik 12 mln. litų. Beveik 6 mln. litų buvo gauti iš Europos Sąjungos (ES) fondų, o likusios lėšos yra Druskininkų šilumos ūkio valdytojo „Litesko“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 1, 2012, 12:18 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:09 AM

Intensyviai ieškoti galimų finansavimo šaltinių biokuro katilo statyboms Druskininkų savivaldybė pradėjo prieš septynerius metus, tačiau galimybė gauti finansavimą iš ES fondų atsirado tik prieš trejus. Savivaldybės taryba nedelsiant nusprendė teikti paraišką, bet tik šių metų pradžioje buvo gautas dalinis finansavimas biokuro katilo statyboms.

Šį pavasarį buvo organizuotas viešasis konkursas dėl biokuru kūrenamo vandens šildymo katilo įrengimo kurorte. Konkurse varžėsi 4 bendrovės, o jį laimėjo mažiausią kainą ir geriausią pasiūlymą pateikusi įmonė.

„Šiuo metu visi darbai vyksta pagal suplanuotą grafiką. Artimiausiu metu bus išmontuotas senasis jau nusidėvėjęs vandens šildymo katilas, o jo vietoje bus pastatytas naujos katilinės priestatas. Neabejoju, kad darbai bus baigti laiku ir jau kitą šildymo sezoną druskininkiečių butai bus šildomi pigesne iš biokuro gaunama energija“, sako UAB „Litesko“ filialo „Druskininkų šiluma“ direktorius Remigijus Viniarskas.

Prognozuojama, kad įrengus biokuro katilinę šildymo kaina Druskininkuose mažės apie 4 ct už kWh., o naujoje biokuro katilinėje bus pagaminama šiek tiek daugiau nei pusė miestui apšildyti reikiamos energijos.

Pasak Druskininkų mero ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento Ričardo Malinausko, kad biokurą panaudojus šilumos gamybos procese, sumažėtų šilumos kaina vartotojams, būtina valstybės ar ES struktūrinių fondų parama, kuri turi sudaryti ne mažiau kaip 50 proc. investicijoms reikalingos sumos. „Jeigu investicijas į Druskininkų biokuro katilo statybas šilumos tiekimo įmonė būtų atlikusi vien tik savo ar skolintomis lėšomis, efektas būtų buvęs abejotinas - šiluma gyventojams tikrai nebūtų atpigusi, nes investicijos sąnaudos būtų įtrauktos į šilumos kainą“, sako R. Malinauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.