Duoklė dujų terminalui plauks neteisėtai

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo mokestis, kurį valdžia rinks iš dujų vartotojų jo statybai remti, ir prievartinis įpareigojimas pirkti iš terminalo dujas prieštarauja laisvosios rinkos principams ir pažeidžia konkurencijos sąlygas. Dėl to Lietuvai gresia dideli nemalonumai Briuselyje, rašo „Lietuvos žinios“.

Energetikos ekspertas prof. Vidmantas Jankauskas įsitikinęs - pastarojo meto valdžios sprendimai dujų sektoriuje nesuderinami su laisvosios rinkos dėsniais.<br>V. Balkūnas.
Energetikos ekspertas prof. Vidmantas Jankauskas įsitikinęs - pastarojo meto valdžios sprendimai dujų sektoriuje nesuderinami su laisvosios rinkos dėsniais.<br>V. Balkūnas.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 4, 2012, 12:43 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:02 AM

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija prieš savaitę atvėrė kelią valdžios sumanymui įtraukti Klaipėdos SGD terminalo statybos ir eksploatavimo sąnaudas į dujų perdavimo kainą.

Pagal patvirtintą Gamtinių dujų perdavimo ir skirstymo kainų viršutinių ribų skaičiavimo metodiką, vadinamąjį SGD terminalo mokestį jau 2013-aisiais, iki terminalo veiklos pradžios likus porai metų, turės mokėti visi gamtinių dujų vartotojai - kelis centus nuo kiekvieno šiuo metu suvartojamų rusiškų dujų kubinio metro (tiksli kaina dar skaičiuojama). Dujas naudojančioms įmonėms tai gresia milijoniniais nuostoliais, o gamtinių dujų vartotojams - didesnėmis sąskaitomis.

Priimdama sprendimą įteisinti SGD terminalo mokestį Kainų komisija neatsižvelgė į Europos teisės specialistų ir Konkurencijos tarybos (KT) nedviprasmišką išvadą, kad numatomas Klaipėdos terminalo sąnaudų kompensavimo mechanizmas atitinka Europos Sąjungos (ES) teisės draudžiamą valstybės pagalbą atskiroms įmonėms ir iškreipia sąžiningos konkurencijos principus.

Energetikos ekspertas prof. Vidmantas Jankauskas įsitikinęs - pastarojo meto valdžios sprendimai dujų sektoriuje nesuderinami su laisvosios rinkos dėsniais. Anot buvusio Kainų komisijos pirmininko, konkurenciją dujų ūkyje riboja SGD terminalo įstatyme įrašyta nuostata, kad per SGD terminalą importuojamų ir Lietuvoje suvartojamų dujų kiekis per metus sudarytų ne mažiau kaip 25 proc. viso per tą laiką šalyje suvartojamų dujų kiekio.

„Tai prieštarauja esminiam laisvosios rinkos principui. Laisvojoje rinkoje niekas nieko neprivalo, pirkimo, prekių vartojimo santykius lemia konkurencija. O čia pasakyta, kiek ir iš kur vartotojas turi pirkti gamtinių dujų“, - stebisi profesorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.