Kleboną suviliojo energetikos verslas

Audringomis gimtadienių puotomis išgarsėjęs kunigas Rimantas Visockis neria į verslą – jis planuoja pastatyti 22 saulės jėgaines, į kurias investuoti tektų kelis milijonus litų.

Spalvingoje kunigo R. Visockio biografijoje atsirado naujas įrašas – dvasininkas žengė į energetikos verslą.<br>A. Švelna
Spalvingoje kunigo R. Visockio biografijoje atsirado naujas įrašas – dvasininkas žengė į energetikos verslą.<br>A. Švelna
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė ("Lietuvos rytas")

Oct 6, 2012, 9:21 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:31 AM

Paklaustas, ar tapęs kelių bendrovių direktoriumi neketina atsisakyti kunigystės, Miežiškių parapijos klebonas 43 metų R. Visockis net persižegnojo: „Gink Dieve, ne. O kas čia bloga, kad statysiu elektrines? Juk ne narkotikais prekiausiu. Jei seksis verslas, ir bažnyčią paremsiu.”

Panevėžio vyskupijos kancleris Romualdas Zdanys „Lietuvos rytą” patikino, kad kurija apie elektrinių statybą nėra girdėjusi: „Šiame projekte Bažnyčia tikrai nedalyvauja.

O bažnytinės teisės kanonai numato, kad dvasininkui draudžiama užsiimti komercine-ūkine veikla ir užimti postus, susijusius su finansine atsakomybe.

Išskirtiniais atvejais tokį leidimą gali suteikti vyskupas. Tačiau Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas tokio leidimo R.Visockiui tikrai nedavė.”

Kunigas – bendrovių vadovas

R. Visockis „Lietuvos rytui” patvirtino, kad sutiko dalyvauti savo draugo Mindaugo Repšo sumanytame verslo projekte, tačiau ne kaip parapijos klebonas, o kaip fizinis asmuo.

Buvo įkurta vienuolika bendrovių, pavadintų „Jėgainė”, prie kiekvienos pavadinimo pridedant skaičių nuo 1 iki 11. Dalies tų bendrovių direktoriumi tapo kunigas R. Visockis.

„Mes žengiame tik pirmuosius žingsnius, dar neturime garantijų, kad tikrai galėsime statyti elektrines. Kol kas neturime ministerijos leidimo”, – kuklinosi R. Visockis.

Planas – 22 elektrinės

Tačiau šūsnis raštų apie kunigo ir jo verslo partnerio vadovaujamų bendrovių planuojamas statyti saulės jėgaines jau gavo visos būtinos institucijos – Panevėžio rajono savivaldybė, regiono Aplinkos apsaugos departamentas, Energetikos ministerija.

Šiuose raštuose nurodoma, kad Panevėžio rajone, Miežiškių seniūnijoje esančiuose dviejuose žemės sklypuose, bus sumontuotos 22 saulės jėgainės. Kiekviena jų – iki 30 kW galingumo. Tam skirti 4,05 ir 2,62 ha sklypai.

Būsimas elektrines žadama eksploatuoti ne mažiau kaip dvidešimt metų. Jų gaminama elektros energija bus parduodama bendrovei LESTO.

Vienos tokios elektrinės statyba kainuoja nuo 180 iki 200 tūkstančių litų, tad visam projektui prireiktų apie 4 milijonus litų.

Dvasininkai – irgi žmonės

Panevėžio aplinkos apsaugos departamento vadovas Valdemaras Jakštas neslėpė, kad pas jį buvo atėjęs klebonas R. Visockis. Jis derino būsimam verslui reikalingus dokumentus.

„Manęs toks faktas tikrai nenustebino. Yra čia buvęs ir kitas kunigas, jis derino vieno dvaro remonto niuansus.

Prieš kurį laiką sulaukiau vienos Rokiškio rajone esančios bažnyčios klebono skambučio.

Dvasininkas skundėsi, kad jo būrelio medžioklės plotuose kažkas brakonieriauja. Kunigai – paprasti mirtingieji. Jie taip pat turi pomėgių ir verslo planų”, – kalbėjo V. Jakštas.

Kancleris R. Zdanys patikino, jog iki šiol Panevėžio vyskupijoje nebuvo tokių atvejų, kad vyskupas suteiktų leidimą kunigui užsiimti verslu ir bendrovėje eiti atsakingas pareigas.

„Tiesa, yra vienas kunigas Rimantas Gudelis. Jis vykdo tam tikrus projektus Bistrampolio dvare. Tai faktas. Bet pats klebonas nevadovauja jokiai įmonei. Jei dvasininkas gerai atlieka bažnytines priedermes, o turėdamas laisvo laiko kam nors padeda, kodėl gi ne. Neuždrausime”, – kalbėjo R. Zdanys.

Jis pridūrė, kad dvi dešimtis saulės jėgainių pastatyti užsimojęs R. Visockis anksčiau ar vėliau turės vyskupui paaiškinti savo neganytojiškos veiklos planus.

Daugėja norinčių statyti saulės jėgaines

* Pernai Seimo priimtas Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymas numato taikyti supaprastintus reikalavimus mažo galingumo (iki 30 kW) saulės jėgainėms.

* Joms nereikia statybos leidimo, supaprastinti reikalavimai gauti kitus leidimus. O skirstomieji elektros tinklai įpareigojami nedelsiant ir nemokamai prisijungti tokias saulės elektrines (nuotr.).

* Įstatymas numato, kad tokia saulės pagaminta elektra turi būti superkama vadinamuoju skatinamuoju tarifu. Jis nustatomas ir fiksuojamas 12 metų. Šis mechanizmas užtikrina, kad investicijos į žaliąją energiją atsipirktų.

* Tie, kurie 2011 metais suskubo gauti vadinamuosius plėtros leidimus statyti mažąsias neintegruotas saulės elektrines, užsitikrino, kad jose pagamintą elektros energiją skirstomieji tinklai net 12 metų supirks po 1,68 Lt už kilovatvalandę.

* Šiais metais gavusieji Energetikos ministerijos leidimus tokioms jėgainėms įrengti jų pagamintą elektros energiją parduos jau pigiau. Už 1 kW jiems bus mokama 1,44 Lt.

* Saulės elektrinių, kurioms leidimai bus suteikti kitąmet, elektros energijos supirkimo tarifai dar šiek tiek sumažės.

* Tokios sąlygos lėmė, jog jau dabar mažosioms saulės jėgainėms įrengti išduota tiek leidimų, kad jų planuojama galia trigubai viršija įstatyme numatytą planą visai saulės energijai.

* Baiminamasi, kad nekontroliuojamas žaliosios energijos bumas gali gerokai pabranginti gyventojams parduodamą elektros energiją.

* Energetikos ministerijos duomenimis, vien per šių metų rugpjūčio ir rugsėjo mėnesius mažo galingumo saulės jėgainėms įrengti išduota beveik 700 plėtros leidimų. Šiuo metu nagrinėjama dar apie 3500 mažųjų saulės elektrinių statytojų prašymų.

Garsino ir skandalai, ir geri darbai

* Energijos nestokojančio dvasininko R. Visockio pavardė į viešumą iškilo prieš dešimtmetį. Tuomet Pasvalio rajono Daujėnų parapijos klebonas kiek per daug audringai atšventė savo 33-iąjį gimtadienį.

* Vidurnaktį kaimo gyventojus pažadino bažnyčios varpai. Jais sumanė paskambinti kažkuris svečias.

* Po metų R. Visockis vėl išgarsėjo per savo gimtadienį. Jis viename Kalvarijos savivaldybėje esančiame kaime linksminosi su dviem nusikalstamo pasaulio atstovais ir jų draugėmis.

* Šventės metu sodybą šturmavo policija kartu su „Aro” pareigūnais. Kunigui ir vėl nepavyko pasislėpus tyliai atšvęsti savo gimtadienio.

* Nors dvasininkas įsiveldavo į abejotinus skandalus, jį mėgo ir gerbė dauguma parapijiečių.

* 2005 metais perkeltas į Panevėžio rajone esančią Miežiškių parapiją R. Visockis ir ten sugebėjo pelnyti žmonių simpatijas.

* Jis energingai ėmėsi darbų – tvarkė Švč.Mergelės Marijos bažnyčią. Miestelyje kartu su seniūnija įkūrė medinių skulptūrų parką, pavadintą Angelų slėniu.

* Prieš kelerius metus R. Visockis parapijiečius nustebino neįprasta iniciatyva – miestelio aludėje surengė Kūčių vakarienę. Klebonas pats pjaustė silkę, ruošė patiekalus. Paskui kartu su dešimčia aludės lankytojų sėdo prie stalo.

* Išeidamas po vakarienės į namus R. Visockis barmenei kažką pakuždėjo į ausį. Prie stalo sėdintys žmonės gavo ir po bokalą alaus.

* „Ar čia ne stebuklas, kad net keturi tos įsimintinos vakarienės dalyviai po to atsisakė amoralaus gyvenimo būdo ir grįžo į šeimas”, – sakė Velžio seniūnas Alfonsas Bakšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?