Lenkai pristabdė atominės statybas, nes dėmesį patraukė skalūnai

Ar gali būti, kad Varšuva pristabdė planus statyti atominę elektrinę? Dėl to spėlioja ir politikai, ir galimi investuotojai.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas Specialiai LR, Varšuva

Oct 30, 2012, 12:06 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:10 PM

Kad nauja atominė elektrinė gali ir neiškilti, prabilo ne bet kas, o už jos statybą atsakingo energetikos koncerno PGE direktorius Krzysztofas Kilianas.

Šis pareigūnas žurnalui „Polityka” pripažino, kad vyriausybė nusprendė pristabdyti atominės elektrinės statymo planus ir ketina visas lėšas skirti skalūnų dujoms išgauti.

Premjeras puolė raminti

K. Kiliano nuomone, šalis neturi pakankamai lėšų vykdyti abu projektus, todėl vyriausybė pasirinko skalūnų dujas.

Po tokio pareiškimo vyriausybę užsipuolė tiek opozicinių partijų vadovai, tiek užsienio atominių reaktorių gamintojai, dalyvaujantys derybose dėl elektrinės statybos.

Premjeras Donaldas Tuskas skubiai paneigė K. Kiliano teiginius ir pareiškė, kad šalis neatsisako strateginio plano įvairinti energetikos šaltinius, todėl tęs abu projektus.

Vis dėlto tokios premjero kalbos abejonių neišsklaidė. Mat didžioji dalis ekspertų tvirtina, kad Varšuva neturi pakankamai išteklių imtis dviejų darbų vienu metu. Juolab kad prieš dvi savaites Seime pristatydamas vyriausybės veiklos programą D. Tuskas kalbėjo vien apie skalūnų dujų išgavimą.

Reikia milijardų zlotų

Kai kurių vietos specialistų nuomone, skalūnų dujos elektros energiją atpigintų gerokai labiau nei nauja atominė elektrinė.

Taip tvirtina ir tarptautinės konsultacijų kompanijos „PriceWaterhouseCooper” ekspertas Piotras Luba.

Skalūnų dujoms išgauti vyriausybė numatė skirti 50 mlrd. zlotų (41,66 mlrd. litų), o atominės elektrinės statyba gali kainuoti 65 mlrd. zlotų (54,16 mlrd. litų).

Įtarimus, jog vyriausybė stabdo atominės elektrinės statybą, padidino ir iždo ministro Mikolajaus Budzianowskio pareiškimas, kad galutinis sprendimas dėl to bus priimtas tik 2014–2015 metais.

Tyčia nukėlė terminą

Ekspertai įtaria, kad vyriausybė tyčia nukėlė terminą, nes tikisi iki to laiko išsiaiškinti skalūnų dujų išgavimo perspektyvas. Pagal ankstesnius vyriausybės planus, pirmoji atominė šalies elektrinė turėtų iškilti 2025, o antroji – 2029 metais.

Tiesa, garsus geologijos profesorius Krzysztofas Szmalekas apkaltino vyriausybę, neva ši remiasi klaidingais duomenimis apie didelius skalūnų dujų klodus, ir paragino neeikvoti milijardų zlotų jų paieškoms.

Varšuvoje euforija dėl skalūnų kilo po to, kai JAV mokslininkai paskelbė, kad Lenkijos gelmėse jų yra tiek, jog šalies reikmėms užtektų 350 metų.

Lenkijos mokslininkai pareiškė, kad iš tiesų tų dujų gali būti 10–15 kartų mažiau, tačiau tokie teiginiai neatšaldė D.Tusko noro šalį paversti „antrąja Norvegija”.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.