Neaiškios dujų kainos prognozės paskatino statyti savo katilinę

Statoma nauja „Vičiūnų“ biokuro katilinė Plungėje pradės veikti jau kitų metų balandį.

„Mums vis didesnį susirūpinimą kėlė ir neaiškios dujų kainos prognozės, todėl pradėjome ieškoti alternatyvių būdų šilumai gaminti“, - apie sprendimą statyti biokuro katilinę pasakojo V. Matijošaitis.<br>M. Patašius
„Mums vis didesnį susirūpinimą kėlė ir neaiškios dujų kainos prognozės, todėl pradėjome ieškoti alternatyvių būdų šilumai gaminti“, - apie sprendimą statyti biokuro katilinę pasakojo V. Matijošaitis.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 30, 2012, 8:22 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:48 PM

13 mln. litų kainuosianti katilinė įsikurs „Vičiūnų“ grupės gamyklų žemės sklype, o katilinės įrangos tiekimo ir statybos darbus atliks bendrovė „Enerstena“.

„Vičiūnų“ grupės sprendimą nukreipti investicijas į biokuro katilinę nulėmė keli faktoriai: paskaičiuota, kad investicija atsipirks per 4-5 metus, o kasmet bus sutaupoma apie 50 proc. kaštų energijos gamybai.

Grupės savininko Visvaldo Matijošaičio teigimu, per metus naujame garo katile planuojama pagaminti apie 47,1 GWh šilumos energijos.

„Vis garsiau kalbama apie biokuro katilines, kaip šildymo išlaidų mažinimo sprendimą. Visi norime išvengti nuolat brangstančių energetinių išteklių poveikio savo įmonių kaštuose. Mums vis didesnį susirūpinimą kėlė ir neaiškios dujų kainos prognozės, todėl pradėjome ieškoti alternatyvių būdų šilumai gaminti“, - apie sprendimą statyti biokuro katilinę pasakojo jis.

V. Matijošaitis apgailestavo, kad Plungės savivaldybės tarybos užsakymu parengtame specialiajame šildymo plane viskas buvo padaryta taip, jog į monopolinę šilumos rinką nepatektų konkurentai. Dėl to nauja galinga katilinė šildys tik „Vičiūnų“ gamyklas, o miesto reikmėms nebus naudojama.

Katilinės vadovai kitais metais, kai ji pradės veikti, žada rajono ūkininkams pasiūlyti išsivalyti melioracijos griovius, miškus ir tą nesmulkintą medieną parduoti jų bendrovei.

Atsižvelgiant į investicijų projekte atliktą analizę ir ekonominį pagrindimą, planuojama pastatyti medienos kurą deginančią 11 MW galios pakurą ir garo katilą, kurio našumas - 14 t/h.

Katilinėje pagamintas 12 bar slėgio garas bus naudojamas įmonės technologinėms reikmėms. Ketinama įrengti ir visus papildomus įrenginius, kurie užtikrintų saugų ir efektyvų katilinės darbą. Katilinė bus visiškai automatizuota ir ją aptarnaus du operatoriai.

Biokuro katilinės vadovai tikisi, kad po kelerių metų katilinės darbas įsibėgės, ir veikla bus plečiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?