Virš atliekų fabriko konkurso pakibo korupcijos šešėlis

Viešųjų pirkimų tarnybą ir Konkurencijos tarybą pasiekė atliekų tvarkymo bendrovės „Ecoservice“ skundas dėl galimai neskaidraus Vilniaus atliekų rūšiavimo fabriko statybų ir eksploatacijos konkurso, kurį organizuoja UAB „VAATC“ (Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras). Bendrovė ruošia kreipimąsi ir Vilniaus apygardos teismui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2012, 3:42 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:37 PM

Įtarimų sukėlė faktas, kad „VAATC“ sugriežtino minimalius kvalifikacinius reikalavimus dalyviams po konkurso sąlygų paskelbimo – potencialiems dalyviams jau įsigijus konkurso dokumentus ir iki pasiūlymų pateikimo likus vos 2 savaitėms. Tuomet „VAATC“ pareigūnai jau buvo susipažinę su realiais konkurse dalyvaujančių bendrovių pajėgumais.

„Ecoservice“ yra didžiausius atliekų rūšiavimo pajėgumus turinti bendrovė Baltijos šalyse. Faktas, kad po sąlygų pakeitimo nebeatitinkame konkurso reikalavimų, reiškia, kad jų neatitinka jokia Baltijos šalyse veikianti atliekų tvarkymo bendrovė. Tai kelia pagrįstų įtarimų, kad VAATC proteguoja vieną įmonę ir dirbtinai šalina visus potencialius konkurentus“, - teigė „Ecoservice“ generalinis direktorius Saulius Budrevičius.

„VAATC“ Vilniaus atliekų rūšiavimo fabriko statybų ir eksploatacijos konkursą paskelbė šių metų liepos 31 dieną. Tuomet minimalūs kvalifikaciniai reikalavimai dalyviams sudarė 50 tūkst. tonų atliekų, apdorotų per vienerius metus.

Rugsėjo 5 dieną „VAATC“ konkurso dalyviams surengė fabriko statybvietės apžiūrą. Konkurso dokumentacijoje matyti, kad neįvardinama įmonė Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui pateikė pretenziją-prašymą pakeisti konkurso sąlygas taip, kad jos nebūtų tinkamos bendrovei „Ecoservice“, o tuo pačiu – ir kitoms Baltijos šalių atliekų tvarkytojams.

„VAATC“ tokiam prašymui pakluso spalio 24 dieną – minimalūs kvalifikaciniai reikalavimai dalyviams buvo padidinti nuo 50 iki 125 tūkst. tonų atliekų, apdorotų per vienerius metus.

Anot S. Budrevičiaus, būtų suprantama, jei konkurso eigoje reikalavimai įmonėms būtų lengvinami.

„Tai suteiktų galimybę dalyvauti didesniam įmonių skaičiui ir didintų konkurenciją. Taikant dirbtinai užaukštintus kvalifikacinius reikalavimus, konkurso durys konkurencijai yra ciniškai užtrenkiamos. Ši situacija verčia kalbėti apie galimą korupciją“, - sakė S. Budrevičius.

Vilniuje planuojamam statyti mechaninio-biologinio apdirbimo atliekų rūšiavimo fabrikui ketinama pasitelkti ES fondų lėšas. Investicijos į šį objektą sudarys apie 130 mln. litų.

Konkursas paskelbtas fabriko statyboms ir 20 metų trukmės eksploatacijai. Numatomi atliekų rūšiavimo fabriko pajėgumai sudaro 250 tūkst. tonų atliekų per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.