Armėnija ir Iranas pradėjo statyti bendrą hidroelektrinę

Armėnija ir Iranas

323 mln. JAV dolerių (874 mln. litų) kainuosianti 130 megavatų jėgainė turėtų būti pastatyta per penkerius metus ir pirmuosius 15 metų tieks energiją Iranui, o vėliau bus perduota Armėnijai.<br>123rf
323 mln. JAV dolerių (874 mln. litų) kainuosianti 130 megavatų jėgainė turėtų būti pastatyta per penkerius metus ir pirmuosius 15 metų tieks energiją Iranui, o vėliau bus perduota Armėnijai.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

AFP-BNS ir lrytas.lt inf

Nov 8, 2012, 5:04 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:02 PM

Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas ir Irano energetikos ministras Majidas Namjoo simboliškai nuleido pirmąjį akmenį į jėgainės pamatus. Ši elektrinė bus pastatyta ant Arakso upės netoli Armėnijos pietinio Megrio miesto.

„Hidrodiplomatija, kurią naudojame mūsų politikoje, šiandien atlieka didžiulį vaidmenį“, - M.Namjoo sakė žurnalistams per statybų atidarymo ceremoniją.

323 mln. JAV dolerių (874 mln. litų) kainuosianti 130 megavatų jėgainė turėtų būti pastatyta per penkerius metus ir pirmuosius 15 metų tieks energiją Iranui, o vėliau bus perduota Armėnijai.

„Ši jėgainė atliks svarbų vaidmenį užtikrinant Armėnijos energetinį saugumą“, - Armėnijos energetikos ministras Armėnas Movsisianas sakė per spaudos konferenciją po ceremonijos.

Armėnija ir Iranas praeitą mėnesį pažadėjo stiprinti savo ekonominį bendradarbiavimą, skatinti dvišalę prekybą ir spartinti bendrus projektus, įskaitant šios hidroelektrinės, taip pat trečiosios elektros jungties tarp abiejų šalių ir vieno geležinkelio statybą.

Jerevanas siekė stiprinti ryšius su Teheranu, nes Armėnija kenčia dėl ilgamečių politinių ginčų su kitomis dviem kaimynėmis - Turkija ir Azerbaidžanu, taikančių ekonomikos blokadą ir uždariusių sienas.

Iranas, kuriam Vakarų šalys reguliariai griežtina sankcijas dėl prieštaringai vertinamos Teherano branduolinės programos, domisi galimybėmis vystyti ekonomikos ir prekybos ryšius su šiaurine kaimyne.

Armėnijos centrinis bankas rugpjūtį atmetė kaltinimus, jog Iranas naudojasi Armėnijos finansinėmis institucijomis, kad išvengtų tarptautinių sankcijų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.