Lapkritį - mažesnės sąskaitos už šilumą nei pernai

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) duomenimis, šiemet gyventojus pasiekė mažesnės sąskaitos už lapkričio mėnesį suvartotą šilumą nei praėjusiais metais. Mažesnius mokėjimus lėmė šiltesni orai: šiemet vidutinė lauko oro temperatūra sudarė apie 4 laipsnius C šilumos, 2011-ųjų lapkritį - apie 3laipsnius C.

Sąskaitos, kurios pasiekė gamtinėmis dujomis šildomų miestų gyventojus, už 60 kv. metrų ploto buto šildymą vidutiniškai sudaro 242 litus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Sąskaitos, kurios pasiekė gamtinėmis dujomis šildomų miestų gyventojus, už 60 kv. metrų ploto buto šildymą vidutiniškai sudaro 242 litus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 10, 2012, 6:35 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:51 PM

Šiemet lapkritį senos statybos daugiabučio 60 kv. metrų ploto buto šildymui vidutiniškai suvartota apie 780 kWh/mėn., pernai - apie 840 kWh/mėn. Tokio tipo namuose gyvena daugelis šalies gyventojų.

Sąskaitos, kurios pasiekė gamtinėmis dujomis šildomų miestų gyventojus, už 60 kv. metrų ploto buto šildymą vidutiniškai sudaro 242 litus. 2011-ųjų lapkritį šiluma vidutiniškai kainavo 252 litus.

Nors gamtinėmis dujomis kūrenamuose miestuose šiluma brango, net ir čia mažesnes nei pernai lapkričio sąskaitas lėmė šiltesnis oras“, - sakė LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas. Dujų kaina šilumos tiekėjams per metus augo 75 Lt/tne: nuo 1873 iki 1948 Lt/tne su transportavimo mokesčiu.

Kauniečiams šių metų lapkritį 60 kv. metrų ploto buto šildymas standartiniame senos statybos name vidutiniškai kainavo 254 litus, pernai - apie 256 litus. Klaipėdiečiai šiemet vidutiniškai mokėjo 220 litų, pernai - apie 230 litų.

Vilniečiai už 60 kv. metrų ploto buto šildymą standartiniame senos statybos daugiabutyje šį lapkritį mokėjo vidutiniškai 235 litus, pernai - apie 310 litų.

„Vilniuje mokėjimų skirtumas didesnis dėl to, jog pernai dėl ilgojo Vėlinių savaitgalio į spalio sąskaitas nepateko, o prie lapkričio sąskaitų buvo pridėtos paskutinės 4 spalio dienos. Šiemet jau 80 proc. sostinės namų šilumos suvartojimo duomenys nuskaitomi metrologiškai įteisintu distanciniu būdu. Taip išvengiama žmogiškojo faktoriaus ir operatyviai gaunami duomenys už tikslų 30 dienų laikotarpį“, - sakė V. Stasiūnas.

Anot jo, sąskaitos už lapkritį Lietuvoje suvartotą šilumą dar kartą atskleidė, kad šiluma pigiausia tuose miestuose, kurie plačiai naudoja vietinį biokurą.

„Per metus biokuras atpigo nuo 750 Lt/tne iki 655 Lt/tne ir šiuo metu kainuoja net tris kartus pigiau už gamtines dujas. Šiluma žaliuosiuose miestuose yra net trečdaliu pigesnė nei vartojančiuose dujas. Tuo pačiu mažesnės ir sąskaitos už šilumą“, - teigė V. Stasiūnas.

Už tą patį apie 780 kWh per mėnesį suvartotą šilumos kiekį mokėjimai už šilumą senos statybos neapšiltintam daugiabučio 60 kv. metrų ploto butui svyruoja apie 164 litus. 2011-ųjų lapkritį šiluma vidutiniškai kainavo 185 litus.

Pavyzdžiui, šiauliečiams šių metų lapkritį 60 kv. metrų ploto buto šildymas standartiniame senos statybos name vidutiniškai kainavo 204 litus, pernai - 250 litų. Anot V. Stasiūno, Šiauliuose per metus biokuro vartojimas užaugo iki 38 procentų.

„Mokėjimai naujuose ar apšiltintuose namuose - dar mažesni“, - sakė V. Stasiūnas. Skaičiuojama, kad biokurą vartojančiuose miestuose mokėjimai už apšiltinto daugiabučio 60 kv. metrų ploto buto šildymą vidutiniškai sudaro 40 litų, deginančiuose gamtines dujas - apie 55 litus.

Anot V. Stasiūno, dujas vartojančiuose miestuose pačios prasčiausios būklės daugiabučių 60 kv. metrų ploto butai už lapkričio mėnesio šildymą gali sulaukti ir 700 litų siekiančių sąskaitų.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) duomenimis, gamtines dujas vartojančiuose miestuose vidutinė šilumos kaina šių metų lapkritį siekė nuo 26 iki 36 ct/kWh, tai vidutiniškai sudarė 31 ct/kWh. Tarp tokių miestų yra Anykščiai, Prienai, Trakai, Pakruojis, Joniškis, Šalčininkai, Kaunas, Druskininkai, Palanga, Alytus, Vilnius, Marijampolė, Jonava, Klaipėda, Visaginas, Šiauliai ir Panevėžys. Pernai šiluma šiems miestams vidutiniškai kainavo 1 ct pigiau - apie 30 ct/kWh.

Tuo tarpu miestuose, kuriuose šiluma gaminama kūrenant dvigubai pigesnį vietinį biokurą (Molėtai, Ignalina, Širvintos, Utena, Birštonas, Tauragė, Raseiniai, Radviliškis, Mažeikiai, Varėna, Švenčionys, Šilutė, Lazdijai, Šilalė, Plungė, Kaišiadorys, Kelmė ir Kretinga), šilumos kaina 2012 m. lapkritį buvo apie 17-25 ct/kWh, tai vidutiniškai sudarė 21 ct/kWh.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.