Biologiškai skaidžios atliekos nepildys sąvartyno

Taip pat bus panaudota šias atliekas apdorojant gauta energija.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Dec 12, 2012, 6:33 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:26 PM

36 milijonų litų vertės biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo Alytaus regione projektas netrukus bus pradėtas vykdyti nuo komunalinių atliekų mechaninio rūšiavimo stoties su moderniausiais įrengimais statybos.

Šie darbai kainuos pusė projektui numatytos sumos ir juos atliks ARATC trečią kartą sklelbtą šį konkursą laimėjęs konsorciumas - jam vadovaujanti bendrovė „Dzūkijos statyba“, „Alkesta“ ir „Columbris Technologies B. V.“ iš Olandijos.

ARATC jau pateikė paraišką Aplinkos ministerijai ir dėl paramos antram projektui - 10 milijonų vertės anaerobinio apdorojimo įrengimams.

Atskirtos biolologiškai skaidžios atliekos nebepateks į sąvartyną su kitomis ir bus perdirbamos pažangiausiu sausuoju anaerobiniu fermentavimo būdu į kompostą.

Taip pat bus panaudota šias atliekas apdorojant gauta energija.

Biologiškai skaidžios sudaro daugiau kip 50 procentų visų komunalinių atliekų ir kasmet jų daugėja, o Europos Sąjungos direktyvos reikalauja, kad jų į sąvartynus patektų kuo mažiau.

Nevykdantys šių reikalavimų po dvejų metų privalės mokėti sąvartyno mokestį - 74 litus už kiekvieną į jį išmetamą tokių skaidžių atliekų toną.

Alytiškiai suskubo pirmieji Lietuvoje pradėti rūpintis biolologiškai skaidžių atliekų tvarkymu.

2010 metais priimtai jų tvarkymo programai ir infrastruktūros sukūrimui visoje šalyje buvo numatyta skirti 450 milijonų litų.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre jos vadovas Algirdas Reipas, pasirašęs sutartį su bendrovės „Dzūkijos statyba“ generaliniu direktoriumi Alvydu Ragucku, pasidžiaugė, kad startas biologiškai skaidžių atliekų įrenginių statybai šiame regione jau duotas.

Jie atsiras šalia sąvartyno Takniškių kaime. „Iš karto kibsime į projektavimo darbus, o birželio mėnesį Takniškių kaime pradėsime statytį atliekų rūšiavimo stotį.

Įrengimais rūpinsis olandai.

„Alkesta“ tvarkys aplinką.

Tikimės, kad 2015 metų rudenį ši stotis pradės pradės veikti“, - sakė A. Raguckas.

Įgyvendinus biologiškai skaidžių - sodo, daržo, maisto produktų. užteršto popieriaus ir kartono bei kitų atliekų projektą, Alytaus regiono gyventojams rinkliava pabrangs apie 4 centus. „Kol kas mūsų regione rinkliava mažiausia šalyje - 17 centų už kvadratinį metrą gyveanmojo ploto. Tačiau kaina gerokai daugiau išaugtų, jei nepardėtume šių darbų ir tektų mokėti sąvartyno mokestį.

Iš 36 milijonų litų visam projektui 31 milijoną litų sudarys Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama.

ARATC įnašas - 5 milijonai litų. Tenka imti paskolą iš banko“, - - tvirtino A. Reipas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?