Biokuro jėgainė šilumos kainas Kaune sumažino tik 2 centais

Valdžios pažadai, kaip mažos

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt

Dec 13, 2012, 10:19 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:16 PM

Paaiškėjo, kad pirmosios mieste pradėjusios veikti „Geco investicijų“ valdomos biokuro elektrinės parduodamos šilumos kilovatvalandės kaina vos 2 centais mažesnė nei brangias dujas naudojančios Kauno termofikacijos elektrinės, ketvirtadienį rašo „Kauno diena“.

Savivaldybės valdomos bendrovės „Kauno energija“ generalinis direktorius Rimantas Bakas tikino, kad jam esą nebuvo netikėta, kad biokuro jėgainės kaina nedaug skiriasi nuo KTE.

„Jie yra verslininkai ir orientuojasi į KTE siūlomą kainą. Mūsų noras pirkti energiją pigiau jų netenkina“, - teigė R.Bakas. Jis pripažino, kad nėra jokios kitos išeities kaip konkurencijos stiprinimas šilumos gamybos rinkoje.- reikia daugiau, nei 1 biokuro jėgainės.

Bendrovės „Geco investicijos“ direktorius Raimondas Štreimikis pripažino, kad iš biokuro gaminamos energijos kaina galėtų būti mažesnė.

„Būtų įmanoma mažinti kainą, bet mes esame pelno siekianti organizacija. Įrengti užtruko metus ilgiau, nei planavome. Per visą tą laiką kažkaip įmonę reikėjo išlaikyti, turi atsipirkti investicijos“, - sakė R. Štreimikis. Jis patvirtino, kad iš biokuro gaminamos šilumos energijos kaina Kaune sumažės, kai atsiras daugiau konkurentų.

Kauno termofikacijos elektrinė „Kauno energijai“ parduoda šilumą už 19,44 cento už kilovatvalandę, „Geco“ biokuro jėgainė - 2 centais pigiau.

 Žymus energetikos ekspertas ir Lietuvos energetikos instituto mokslininkas akademikas Jurgis Vilemas taip pat įsitikinęs, kad mažosios jėgainės vartotojui netaps išganymu.

Jis mano, kad mažosios jėgainės turėtų bijoti permainų KTE.

„Jei ši jėgainė pradėtų naudoti biokurą, ji turėtų technologinių galimybių gaminti daug pigesnę šilumą“, - mano akademikas. Jo nuomone, didmiesčiams vertėtų pasilikti ir galimybių gauti energiją iš dujų.

Pasak jo, „ypač tai svarbu, jei nestatysime atominės jėgainės“. Ekspertų teigimu, mažos jėgainės niekada nekonkuruos tarpusavyje, nes Kauno šilumos poreikis didesnis nei jų pajėgumai. O tikrai konkurencijai Kauno valdžia tik trukdė.

Ji ilgai strigdė konsorciumo „Gazprom“ planus parduoti savo akcijas mažajai KTE akcininkei „Clement Power Venture“. Ši įmonė žada dalį šilumos gaminti iš biokuro ir sukurti tikrą konkurenciją mažoms jėgainėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.