Nemokami autobusai į Taliną priviliojo daugiau gyventojų

Talinas nuo Naujųjų metų tapo pirmąja Europos sostine, savo gyventojams siūlančia nemokamą viešąjį transportą. Tai miesto biudžetui per metus kainuos papildomus 12 milijonų eurų, tačiau miesto valdžia sako, kad naujovė atsipirks, praneša "Lietuvos ryto" televizija. 

Nemokamas viešasis transportas Talinui kainuos 12 milijonų eurų per metus.<br>S. Jarmalis
Nemokamas viešasis transportas Talinui kainuos 12 milijonų eurų per metus.<br>S. Jarmalis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 2, 2013, 10:48 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:45 AM

Sausio pirmąją Estijos sostinės valdžia gyventojams padovanojo nemokamą viešąjį transportą. Iki šiol taliniečiai už kelionę mokėdavo daugiau kaip penkis litus. Kol kai kurie sako, kad ši idėja skamba pernelyg gerai, kad būtų tikrovė, miesto valdžia sako, kad ji atsipirks ir turės teigiamos įtakos aplinkai.

"Visi didieji pasaulio miestai dūsta nuo padidėjusio automobilių skaičiaus. Sprendimų sugalvojama įvairių: kai kur apmokestinamas važinėjimas senamiesčiu, kai kur tiesiami nauji keliai. Mums priimtiniausias sprendimas – nemokamas viešasis transportas", - sakė  Talino mero patarėjas Taavi Aasas.

Apskaičiuota, kad nauja sistema miesto biudžetui per metus kainuos 12 milijonų eurų. Tačiau už viešąjį transportą nemokės tik registruoti Talino gyventojai, tad valdžia tikisi, kad sumą kompensuos sostinės gyventojų prieaugis. Sužinoję apie naujovę, Taline pastaraisiais mėnesiais prisiregistravo keli tūkstančiai gyventojų.

Registruotų gyventojų jau padaugėjo. Manome, kad mieste nuolat gyvena apie 10 procentų žmonių, kurie nėra prisiregistravę kaip Talino gyventojai. Jei jie tai padarys, į biudžetą įplauks daugiau pinigų", - sakė T. Aasas.

Miesto valdžia žada atnaujinti ir visą viešojo transporto infrastruktūrą. Diegiama elektroninė bilietų sistema, nupirkta 70 naujų autobusų ir 15 tramvajų. Pavasarį surengtas referendumas parodė, kad nemokamo viešojo transporto idėjai pritaria 75 procentai miesto gyventojų.

Tiesa, idėja žavisi ne visi. Ne mažai žmonių nuogąstauja, kad autobusus ir tramvajus užplūs benamiai. Taip pat estai nėra tikri, kad naujovė atsipirks.

Nemokamas viešojo transporto paslaugas dar siūlo keli nedideli Prancūzijos ir Belgijos mieteliai, tačiau Talinas yra pirmoji sostinė ir didžiausias miestas Europoje, įdiegęs tokią naujovę. Estijos projektas jau susilaukė gausaus tarptautinio dėmesio. Kitos šalys žada stebėti, kaip seksis Talinui ir svarstyti, ar idėja priimtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.