A.Butkevičiui įtarimų sukėlė „Litgrid“ akcijų perdavimas

Valstybės valdomos elektros perdavimo

„Tai turbūt užtruks šiek tiek laiko, nes ministrai, kuruojantys šitas sritis, pasakė, kad jiems reikalingos tam tikros jėgos, pagalba iš šalies ir tai turi padaryti žmonės, kurie yra kompetetingi ir kvalifikuoti“, - kalbėjo Vyriausybės vadovas.<br>V. Ščiavinskas
„Tai turbūt užtruks šiek tiek laiko, nes ministrai, kuruojantys šitas sritis, pasakė, kad jiems reikalingos tam tikros jėgos, pagalba iš šalies ir tai turi padaryti žmonės, kurie yra kompetetingi ir kvalifikuoti“, - kalbėjo Vyriausybės vadovas.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 3, 2013, 9:50 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:19 AM

„Litgrid“ buvo atskirta dėl Europos Sąjungos direktyvos reikalavimų. Po to iškilo klausimų dėl atsiskaitymo už akcijas, dėl akcijų perdavimo. Dabar vyksta tyrimas - kaip vis dėlto buvo akcijos perduotos, kaip buvo už tas akcijas atsiskaityta, ar tai buvo padaryta laikantis Lietuvos įstatymų. Aš manau, kad artimiausiu metu turėsime išsamią informaciją“, - ketvirtadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Butkevičius. 

Ministro Pirmininko atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė komentare dėl A.Butkevičiaus pasisakymo per Žinių radiją ketvirtadienį pranešė, kad premjeras kalbėjo ne apie „Lietuvos energijos“ antrinių įmonių pinigų pervedimus, o apie bendrovės EPSO-G ir Visagino atominės elektrinės (VAE) pernai rugsėjį pasirašytą „Litgrid“ akcijų pirkimo-pardavimo sutartyį, pagal kurią EPSO-G įsipareigojo už 97,5 proc. akcijų sumokėti 750 mln. litų. 

„Ministras Pirmininkas savo interviu išreiškė abejones dėl atlikto sandorio skaidrumo ir paprašė Energetikos ministro kuo skubiau įvertinti atlikto sandorio aplinkybes bei pateikti išvadas“, - rašoma komentare. 

Gruodžio 3 dieną skelbta, jog būsimai Vyriausybei svarstant nebetęsti naujos atominės elektrinės Visagine statybų projekto, VAE, kuri iki tol valdė „Litgrid“ akcijas, kol kas negaus 750 mln. litų už perleistas „Litgrid“ akcijas. 

Arvydo Sekmoko vadovauta Energetikos ministerija, įvertinusi pasikeitusias aplinkybes, kurios gali iš esmės įtakoti naujos AE statybos projekto tolesnį įgyvendinimą, manė, kad būtina iš naujo įvertinti, ar VAE vis dar turi finansavimo poreikį. 

Anot Energetikos ministerijos, atlygintinas „Litgrid“ akcijų perleidimas buvo pasirinktas, atsižvelgiant į tuometines aplinkybes bei vykdomus strateginius projektus, tuo pačiu išsprendžiant VAE projekto finansavimą. Tačiau, anot ministerijos, sandoris nebuvo komercinis, jis negali būti laikomas dviejų rinkos dalyvių verslo sandoriu, juo nebuvo siekiama ekonominės naudos, o buvo iš esmės sprendžiamas valstybės turto valdymo formos pakeitimo klausimas. 

„Litgrid“ akcijos Energetikos ministerijos naujai įsteigta įmonei EPSO-G buvo perleistos rugsėjo 28 dieną. Šiuo veiksmu buvo įvykdyti Europos Sąjungos (ES) trečiojo energetikos paketo ir Lietuvos elektros energetikos įstatymo reikalavimai atskirti elektros perdavimą nuo gamybos ir tiekimo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.